Magyar fókusz a Milánói Nemzetközi Fotóművészeti Vásáron

Kultúra, 2017.03.09

Focus on Hungary címen külön kiállítási szekcióban és szakmai programmal hívja fel a figyelmet a kortárs magyar fotóművészetre a milánói MIA Photo Fair.

Európa egyik legrangosabb fotóművészeti vásárán az Art+Text, az Inda, a Supermarket, a TOBE és a Várfok Galéria mutatkozhat be március 10. és 13. között.

A MIA Photo Fair 2011-es megalapítása óta kifejezetten a fotó- és videoművészetre koncentrál, a több mint 5000 négyzetméteren felépített vásár tavaly a világ 13 országának 80 galériáját vonultatta fel, és 24 ezer látogatót vonzott. A Focus on Hungary program kapcsán a MIA szervező partnere az Art Market Budapest, illetve annak Art Photo Budapest elnevezésű fotóművészeti szekciója - közölte az MTI-vel az Art Market Budapest.

A rangos seregszemlén fontos szerephez jut és újabb jelentős nemzetközi sikert könyvelhet el a magyar fotóművészet. A Magyarország Milánói Főkonzulátusának támogatásával megvalósuló vendégprogram öt magyar galéria fotóművészeti választékát vonultatja fel, és a kiállításhoz kapcsolódó szakmai beszélgetésen Budapest regionális fotóművészeti központként mutatkozhat be.

Magyarországnak különleges viszonya van a fotóművészettel: Moholy-Nagy László, André Kertész, Robert Capa és más 20. századi mesterek örökségére, a feltörekvő fiatal alkotói generáció által képviselt színvonalra és a regionális összehasonlításban jelentős intézményi és oktatási háttérre építve sokak szerint Magyarország jó okkal és kiváló adottságokkal törekedhet központi szerepre a nemzetközi fotóművészetben - emlékeztet a közlemény.

Mint a magyar szervezők hangsúlyozzák, néhány éve Budapest ad otthont Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vásárának is: az Art Market Budapest 2014-ben létrehozott fotóművészeti szekciója, az Art Photo Budapest minden évben teljes kiállítási csarnokot tölt meg magas színvonalú nemzetközi fotóművészeti válogatással.

Többek között ezeknek a tényezőknek a felismerésén alapul a milánói MIA vezetőinek döntése, amelynek köszönhetően 2017-ben Magyarország kiemelt figyelmet kap és különleges művészeti válogatással mutatkozhat be a jelentős fotóművészeti eseményen.

A Focus on Hungary program keretében bemutatkozó magyar galériák közül az Art+Text Budapest Galéria Kerekes Gábor és Szöllősi Géza, az Inda Galéria Csáky Marianne, Eperjesi Ágnes és Szász Lilla, a Supermarket Galéria Ács Alíz Veronika, Koleszár Adél és Szombat Éva, a TOBE Gallery Major Ákos, Mészáros László és Robitz Anikó, míg a Várfok Galéria Czigány Ákos munkáit vonultatja fel.

A magyar vendégprogrammal számos sajtóorgánum, többek között Olaszország legnagyobb példányszámú napilapja, a Corriere della Sera is foglalkozott.

A MIA során több művészeti díjat is odaítélnek a kiállító művészeknek. A magyar kiállítók közül az Inda Galéria két alkotója is kiemelt figyelemben részesült: Eperjesi Ágnest a vásár főszponzora, a BNL BNP Paribas díjának döntősei közé válogatták be, míg Csáky Marianne a CODICE MIA portfólió díjáért szállhat versenybe - közölte az Art Market Budapest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!