Magyar koprodukcióban készül Krzysztof Zanussi új filmje

Kultúra, 2017.04.27

Éter címmel magyar koprodukcióban készül a világhírű lengyel alkotó, Krzysztof Zanussi új filmje, amelyet a Magyar Nemzeti Filmalap 58,5 millió forinttal támogat - közölte a szervezet az MTI-vel csütörtökön.

A film forgatókönyve a saját lelkét az ördögnek áruba bocsátó középkori tudós, Faust történetének újragondolása, amely az első világháború előtt játszódik és cselekménye a műtéti altatáshoz használt éter körül forog.

"Sokan meghaltak, mert akkoriban még nem tudták meghatározni a szükséges adagokat, veszélyes volt. Az éterre ugyanakkor a birtoklás szimbólumaként tekintettek ebben az időszakban" - idézi a filmalap közleménye a rendezőt.

Az európai film legjelentősebb alkotói között jegyzett lengyel mester műveit világszerte méltatták a legrangosabb filmfesztiválok, a Ritka látogatót (1971) Chicagóban, az Illuminációt (1973) Locarnóban, a Spirál (1978) és Konstans (1980) című rendezéseit Cannes-ban, az Imperatívuszt (1982) és A nyugodt Nap évét (1984) Velencében díjazták.

Az Éter gyártása már nyáron elkezdődik, a magyarországi forgatás a tervek szerint novemberben lesz és a filmet 2018 őszén mutatják be. A Zanussi-film magyar koproducere Stalter Judit, Sipos Gábor és Rajna Gábor, a Saul fia és Tiszta szívvel című mozifilmeket is gyártó Laokoon Filmgroup csapata.

A lengyel-litván-ukrán-magyar koprodukcióban készülő Éter gyártásában számos magyar filmes vesz részt, magyar szakember tervezi a díszleteket, a jelmezeket és a maszkokat is. Az alkotás egyik főszerepében egy magyar színész lesz látható, akinek kilétét később hozzák nyilvánosságra - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!