Magyar színházi hét kezdődik a gdanski Shakespeare Színházban - BŐVÍTETT

Kultúra, 2017.11.30

A budapesti Nemzeti Színház III. Richárd című előadásával kezdődik csütörtök este a gdanski Shakespeare Színházban a magyar színházi hét, amelynek programjában a Tünet Együttes, majd a Frenák Pál Társulat egyik produkciója, valamint a Maladype Színház kisoperája is szerepel.

A Gdansk egyik jellegzetességeként ismert Shakespeare Színházban a magyar hetet a záruló lengyelországi magyar évad keretében szervezik. A szemle ugyanakkor része a gdanski kulturális intézmény Európa Színházai című programsorozatának is.

A teátrum három éve épült és nyílt meg Gdansk belvárosában, Akkor indult az Európa Színházai elnevezésű ciklus is, melynek hetedik kiadását Magyarországnak szentelik - számolt be a Shakespeare Színház igazgatója a rendezvénysorozat csütörtöki gdanski sajtótájékoztatóján. Jerzy Limon hozzátette, hogy a lengyel kulturális tárca és a varsói Magyar Kulturális Intézet támogatásával megrendezett minifesztivál programjában a színházi előadások mellett magyar koncertek, filmvetítések, gasztronómiai bemutatók, gyermekfoglalkozások és zenei események is helyet kapnak.

A csütörtöki nyitóesten Shakespeare III. Richárd című drámájának azt a feldolgozását tűzték műsorra, amelyet Vecsei Miklós újító fordítása alapján ifj. Vidnyánszky Attila vitt színpadra. Ifj. Vidnyánszky Attila a sajtótájékoztatón felidézte, hogy a III. Richárdot a Gyulai Várszínház Shakespeare Fesztiválján mutatták be 2016 nyarán, majd a Nemzeti Színház is műsorára tűzte a Gobbi Hilda Színpadon. Az eladás másfél éve úton van, ez a negyedik helyszín és a nyolcadik alkalom, ahol és amikor játsszák. Az alkotói magot egy fiatal csapat jelentette, melyhez más korosztályhoz tartozó, nagy nevű színészek csatlakoztak, mások mellett Hegedűs D. Géza, Eszenyi Enikő, Szűcs Nelli és Trill Zsolt - közölte.

Ifj. Vidnyánszky Attila elmondása szerint a III. Richárdnak rengeteg olvasata lehetséges: "a mi értelmezésünkben a darab a vezetésről és megvezetésről szól". Fiatalok indulnak az életnek, és olyan figurákat, eszméket, gondolatokat keresnek, amelyekbe kapaszkodhatnak, amelyekben hihetnek - szólt a darabról. A rendező hangsúlyozta: nem átírni szerették volna Shakespeare-t, hanem újrafogalmazni a huszonévesek szemszögéből.

A címszereplőt megformáló Trill Zsolt szerint III. Richárd az összes hibájával együtt is elsősorban ember, erre a megközelítésre koncentrál az előadás is. Hozzátette: nagyon sok helyen játszott már, de a gdanski Shakespeare teátrumé "a világ egyik legszebb és legizgalmasabb színházi tere".

Az egyhetes magyar színházi szemlén a Tünet Együttes Weöres Sándor verse által ihletett, Az éjszaka csodái című tánc- és vizuális produkcióját mutatják be, a Frenák Pál Társulat pedig az InTimE című produkcióval szerepel. A nézők a poznani Új Színház feldolgozásában Visky András Pornó - A feleségem története színdarabját is megnézhetik. A rendezvénysorozat a Maladype Színház előadásával zárul jövő csütörtökön, amikor bemutatják Sáry László Remek hang a futkosásban című kisoperáját.

A magyar hét kísérőrendezvényeként a Shakespeare Színház kiállítótermében fotókiállítás nyílik csütörtök este, ott válogatást mutatnak be Kardos Sándor Horus Archívumából.

A színházi szemlét kísérő filmmustrán Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál, Nemes Jeles László Saul fia, Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból, valamint Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjeit vetítik.

Zenei program is szerepel a magyar hét eseményei között, kedden Lajkó Félix és a Volosi nevű lengyel vonósegyüttes közös koncertjét hallgathatja meg a gdanski közönség.

A szemlét emellett a Magyar piknik elnevezésű, a karácsonyi szokásokat és a gasztronómiát bemutató program kíséri, amelyen a Kodály-módszer felhasználásával zenei foglalkozásokat is tartanak.

A 2014-ben átadott gdanski színház csaknem ugyanazon a helyen épült fel, ahol a 17. században egy vívóiskola épületében vándorszínész társulatok, köztük németek és angolok tartottak színi előadásokat és bemutatták a Shakespeare-drámákat is. A színház nyitható teteje lehetővé teszi olyan előadások megrendezését is, mint amilyeneket annak idején Shakespeare Globe Színházában tartottak.

Kertész Péter, a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad programkoordinátora elmondta: az évad húsz hónapja tart, ez idő alatt 75 lengyel város több mint 500 magyar rendezvénynek adott otthont, melyekre 1,5-2 millióan látogattak el, és csaknem 60 könyv és kiadvány jelent meg.

Tavaly számos rendezvénnyel ünnepelték az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulóját, 2017 szeptemberében nyílt a Varsói Királyi Várban a Magyar modernizmus 1900-1930 című, nagyszabású kiállítás, nemrég pedig a Proton Színház és a Recirquel Társulat lépett fel Krakkóban és Varsóban, illetve Lódzban - emelt ki néhány programot.

A gdanski Magyar Színházi Hét a kulturális évad egyik záróeseménye, december elején pedig Varsóban nyílik lengyel-magyar tematikus történelmi játszótér - számolt be Kertész Péter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!