Március 15. - Balog: hozzáértő, elkötelezett és bátor emberekre van szükség

Kultúra, 2018.03.13

Magyarországnak hozzáértő, elkötelezett és bátor emberekre van szüksége - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden a Pesti Vigadóban, ahol a nemzeti ünnep alkalmából Magyar Érdemrend Tisztikeresztje, Magyar Érdemrend Lovagkeresztje, Magyar Arany, Ezüst és Bronz Érdemkereszt állami kitüntetéseket adott át.

A tárcavezető hangsúlyozta: bár fontos a kormány által elvégezhető munka, de önmagában az nem állhat meg olyanok erőfeszítése nélkül, akik a kultúra, a művészet, az oktatás, a tudomány, a sport, a gyógyítás, a közélet, a hitélet és más területeken kiemelkedőt alkotnak.

"Sokat számít, hogy egy kormány milyen anyagi lehetőségeket tud megnyitni, hogy az Országgyűlés hogyan szabályozza törvényeivel hétköznapjainkat, ám az igazi minőség önökön múlik" - mondott köszönetet Balog Zoltán az ünnepségen állami kitüntetésben részesülő összesen 149 személynek.

A miniszter kiemelte: 1848/1849 óta minden nemzedéknek meg kell küzdenie a magyarok igazságáért. Ebben a küzdelemben állnak a díjazottak is, olyan emberként, akik hivatásukkal méltóak akarnak lenni a nemzet gyarapítóihoz.

A kitüntetések szimbolikájáról szólva Balog Zoltán hangsúlyozta: a kereszt egyik szára az élet ígéretét és az előttünk járók történeteit hordozó anyafölddel, míg a másik az éggel, a szellemi dimenzióval köt össze, amely nélkül "életünk elszürkül, ellaposodik, elveszíti horizontját".

A kereszt további két ága - mint két kiterjesztett kéz - az ember emberrel összekötésének küldetését jelképezi - fűzte hozzá a politikus, aki szerint a díjazottak a sikert, az általuk elért teljesítményt nem őrizték meg maguknak, hanem mások javára kamatoztatták.

Az ünnepségen huszonhatan vehették át a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje, ötvennégyen a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést. Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben negyvennyolcan, Magyar Ezüst Érdemkereszt díjban tizennégyen, Magyar Bronz Érdemkereszt elismerésben heten részesültek munkájukért.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!