Március 15. - Kossuth-díj - Richter József cirkuszművész

Kultúra, 2017.03.15

A Kossuth-díj nemcsak az én munkásságom, hanem az egész magyar cirkuszművészet elismerésének is tekinthető - mondta az MTI-nek Richter József cirkuszművész, akit szerdán a Parlamentben tüntettek ki az elismeréssel.

"Megtiszteltetésnek tartom és nagyon örülök neki" - emelte ki a Jászai Mari-díjas artista, cirkuszművész, érdemes művész, aki a magyar cirkuszművészet hagyományainak továbbélését és nemzetközi rangra emelését szolgáló munkája elismeréseként kapta a kitüntetést.

Felidézte, hogy munkássága egyik legkiemelkedőbb epizódja, hogy 1974-ben az első Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Ezüst Bohóc-díjat nyert, a feleségével közösen előadott lovasakrobata produkciójával. A díjat harminc évvel később, 2004-ben nagyobbik fia, Richter Flórián is elhozta, akinek négy évvel később a fesztivál fődíját, "a cirkuszvilág Oscar-díjának" számító Arany Bohóc-díjat is sikerült megszereznie, első és eddig egyetlen magyar cirkuszművészként.

Felidézte, hogy a Richter család története 1821-ig vezethető vissza, azóta generációkon át a színvonalas és tradicionális cirkuszművészetet képviselik.

"Én 30 éven át 10 méteres magyar zászlóval, magyar csárdást táncoltam a vágtázó lovak hátán, és a világ legnagyobb színpadain mutattuk be az azóta hungarikummá minősített lovasakrobata produkcióinkat. Többek közt New Yorkban, a Madison Square Gardenben egy hónapon át több mint tízezer ember látta az előadásainkat" - emlékezett vissza.

A cirkuszművész elmondta, hogy pályája fontos állomása volt, amikor 1995-ben megalapította saját utazótársulatát a Magyar Nemzeti Cirkuszt, amelynek húsz éven át volt az igazgatója. Ezt a posztot 2012-ben kisebbik fiának, ifjabb Richter Józsefnek adta át, amikor őt a Fővárosi Nagycirkusz igazgatójának nevezték ki. A budapesti kőcirkuszt Richter József négy éven át vezette.

A művész nagyon büszke rá, hogy családja is jelentős szerepet játszotta lovas akrobatika hungarikummá nyilvánításában, illetve arra, hogy fiai méltó módon viszik tovább a Richter nevet és egyedülálló produkcióikkal és saját utazó társulataikkal világszerte öregbítik a magyar cirkuszművészet hírnevét. Ifjabb Richter József - aki Magyarország egyetlen Arany Pierrot-díjas akrobata csoportjának a vezetője - a Magyar Nemzeti Cirkuszt, nagyobbik fia pedig a Richter Flórián Cirkuszt igazgatja.

Richter József jelenleg a Magyar Nemzeti Cirkusz ügyeit intézi, leginkább a szervezésben és a háttérmunkában vesz részt. "Én vérbeli cirkuszos vagyok, tudom mi kell a közönségnek, szórakoztatni akarok" - fűzte hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!