Március 15. - Több családi program is várja az érdeklődőket

Kultúra, 2018.03.15

A rossz idő ellenére sok látogatót vonzott az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója alkalmából rendezett programsorozat csütörtök délelőtt a fővárosban.

Az egész napos programsorozaton az idén több családi program is szerepel. A budai Várba látogatókat a Dísz téren magyar termelők és vendéglátósok portékái várják. A magyaros ételek mellett az érdeklődők mézes- és kürtöskalácsot, kézműves söröket, pálinkákat is kóstolhatnak, valamint válogathatnak a fajátékok, ékszerek és bőrdíszműves termékek között.

A Szentháromság téren koncerteken és gyermekprogramokon vehetnek részt az érdeklődők, a Táncsics-börtönben különféle vetélkedőket, kézműves foglalkozásokat szerveznek.
A Hadtörténeti Intézet és Múzeumban a Forradalmi forgatag című rendezvény keretében az épület előtt 1848-as huszárok várják a gyerekeket, akik a játékos toborzás mellett fémkatona-öntésen, játékkatona-festésen és ékszerkészítésen is részt vehetnek.

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában a kétszáz éve született Görgei (Görgey) Artúr egykori honvédtábornok és hadügyminiszter életét, az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban betöltött szerepét ismerhetik meg a látogatók eredeti tablókon és dokumentumokon keresztül. A gyerekek este 6-ig egy öt állomásból álló pontgyűjtő játékon is részt vehetnek.

A Várkert Bazárban egész nap kézműves műhely tartanak a Dunakanyar Népművészeti Egyesület és a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület közreműködésével. Délelőtt a Grimmbusz Produkció A csodálatos lámpás című zenés gyermekszínház előadása szórakoztatta a közönséget. Délután családi örömzenét kínálnak a családoknak a Netz Táncprodukció Aki nem lép egyszerre című előadásán. Este 7-kor Meddig ünnepeljük még március 15-ét? címmel ünnepi irodalmi estet tartanak Nényei Pál, Szabó Borbála és Végh Zsolt közreműködésével.

A Budapesti Történeti és Vármúzeum a programjai történelmi sétával és tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket.

A Magyar Nemzeti Múzeumban egy feltételezhetően 1848/1849-es magyar nemzetőrről készült korabeli dagerrotípiát állítanak ki március 25-ig. A múzeumba a belépés csütörtökön ingyenes.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban bárki kipróbálhatja Landerer és Heckenast nyomdagépét, készíthet ünnepi hajfonatot, emellett megnyílik az Ország(h), város, híres ember. Arany János és a fényképezés című kiállítás is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!