Martha Argerich is fellép az idei Bartók-fesztiválon Szombathelyen

Kultúra, 2017.06.14

Neves karmesterek, professzorok, művészek és ifjú tehetségek adnak egymásnak találkozót július 8. és 15. között Szombathelyen, az 50. Bartók-szemináriumon, amely 33 éve fesztivállá bővülve várja a zenerajongókat. A Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál fellépői között van Martha Argerich is.

Napjaink egyik legjelentősebb zongoraművésze július 11-én ad koncertet az Agora Szombathelyi Kulturális Központban - közölték az MTI-vel szerdán a szervezők.

A művésznőt a Liszt Ferenc Kamarazenekar kíséri Takács-Nagy Gábor vezényletével - tette hozzá Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója. Sosztakovics I. zongoraversenye, majd Bartók Divertimento és Liszt "Angelus" vonósokra című műve hangzik majd el, Saint-Saens Az állatok farsangját pedig az argentin művésznő lánya, Annie Dutoit Argerich moderálásával hallhatja a közönség.

Az 50 éves Bartók Szeminárium kapcsán július 13-án jubileumi pódiumbeszélgetést vezet Petró János Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, karmester, majd táncházi forgatag várja a fesztiválozókat.

Igazi különlegesség a Filharmónia igazgatója szerint Sipos József Bartók című filmjének július 14-i, premier előtti vetítése. A filmből kiderül többek közt, hogy milyen volt Bartók mint apa. A vetítés után a jelenlévőket beszélgetésre invitálják, ezen olyan részletekről is szó esik majd, amelyekre az ötéves kutatómunka során derült fény, de a filmből kimaradtak.

Július 12-én a szemináriumon kurzusvezetőként is részt vevő Rohmann Ditta csellóművész és Balog József zongoraművész Bartók I. rapszódia, Bartók Improvizációk magyar parasztdalokra, Kodály Szólószonáta gordonkára és Bartók Román népi táncok című művét adja elő a Bartók Béla Zeneiskola Tibold Iván-termében.

A Bartók Szeminárium és Fesztivál július 15-én nagyszabású koncerttel zárul. A Savaria Szimfonikus Zenekar játssza Bartók A fából faragott királyfi című művét, és a Bozsik Yvette Társulat táncművészeinek közreműködésével adnak új értelmezést Sztravinszkij Tavaszi áldozat című művének az Agora Szombathelyi Kulturális Központban. A záróhangversenyt a karmesterkurzus hallgatói vezénylik.

A jubileumi szeminárium mesterkurzusait elismert mesteroktatók tartják, a karmesterkurzust például a programsorozat művészeti vezetője, Vajda Gergely tartja, a zongorakurzust pedig Balog József vezeti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!