Mátyás-emlékév - Mecénás és katona címmel nyílik kiállítás Eszéken

Kultúra, 2018.05.20

Keddtől Eszéken, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban lesz látható a Mátyás király - Mecénás és katona című vándorkiállítás a Mátyás-emlékév keretében.

A tárlat, amely Mátyás király életének főbb eseményeit eleveníti fel, Pozsonyban kezdte meg Kárpát-medencei körútját, egyetlen Magyarországi helyszíne Székesfehérvár volt. A tárlaton Somodi András és Merényi Zoltán közös, rézből, acélból és textilből készült kompozíciói lesznek megtekinthetők. Az alkotás kivitelében modern, viszont a 20. század elején és közepén dolgozó történészek tollából olyan idézetekkel tarkított, amelyek Mátyás korából eddig nem ismert részleteket mutatnak meg.

A nyitórendezvényen köszöntőt mond Jankovics Róbert kisebbségi parlamenti képviselő, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnöke, Csibi Krisztina, a Mátyás király emlékévet lebonyolító Magyarság Háza igazgatója, Andócsi János, a HMOMK igazgatója és Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke, a Mátyás király-emlékév tanácsadó testületének tagja. A kiállítást Gaal Gergely, a Mátyás király-emlékév tanácsadó testületének elnöke nyitja meg.

A HMOMK igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a tárlat, amely a vajdasági Zentáról érkezik az intézménybe, június 15-ig lesz megtekinthető.

A tervek szerint Eszék után Szlovéniába és Erdélybe is elviszik a kiállítást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!