Meghalt Giorgio Pressburger magyar származású olasz író, dramaturg

Kultúra, 2017.10.05

Nyolcvan évesen elhunyt csütörtökön Giorgio Pressburger magyar származású olasz író, újságíró, műfordító, dramaturg, rendező, a budapesti Olasz Kulturális Intézet volt igazgatója - jelentette az ANSA olasz hírügynökség.

Az évtizedek óta Triesztben élő író halálát Cividale del Friuliban (Udine megye) jelentették be, a Mittelfest nevű kelet-közép-európai művészeti fesztiválon, amelynek alapítója és művészeti vezetője volt.

Giorgio Pressburger (Pressburger György) 1937. április 21-én született Budapesten szlovákiai zsidó szülők gyermekeként, 1956-ban a szovjet megszállás elől menekült Magyarországról Olaszországba.

A római Accademia d'Arte Drammatica rendezői szakán szerzett diplomát; 1968 és 76 között a Római Nemzeti Színiakadémián tanított. Elbeszéléseiért, regényeiért, publicisztikáiért számtalan irodalmi díjban részesült.

Színdarabokat rendezett, írt és fordított. Olaszországban ő vitte színre Bartók Béla Kékszakállú herceg vára című operáját a milánói Scalában, valamint Ligeti György Le Grande Macabre-ját a bolognai színházban.

Rádiós, televíziós tevékenysége is jelentős volt, akárcsak az opera, az operett és a filmművészet terén végzett munkája. 1991-ben alapította meg a Mittelfestet, amelynek művészeti vezetője volt. Tagja volt a 2010-es pécsi EKF-program művészeti tanácsának.

Giorgio Pressburger 2002 októberében a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült, az indoklás szerint azért, mert a budapesti Olasz Kulturális Intézet vezetőjeként 1998 és 2000 között "elmélyítette és folyamatosan ápolta a magyar-olasz kulturális kapcsolatokat".

Műfordítóként mások mellett Esterházy Péter és Kertész Imre műveinek olaszra átültetésében működött közre, tavaly ő írt nekrológot mindkettőjükről a legrangosabb olasz napilapban, a Corriere della Serában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!