Megjelent a Gyárfás István Trió Cartoon Jazz című albuma

Kultúra, 2017.02.13

Magyar rajzfilmek - többek között a Mekk Elek, a Dr. Bubó és a Vuk - jól ismert zenéit értelmezte újra a Gyárfás István Trió - Gyárfás István gitáros, Oláh Zoltán nagybőgős és Cseh Balázs dobos - Cartoon Jazz című albumán.

Gyárfás István az MTI-nek elmondta: az alapelv annyi volt, hogy szólaljanak meg a nekünk sokat jelentő magyar rajz- és bábfilmek zeneszerzőinek művei, mert ezekhez még senki nem nyúlt.

"Azt szeretném a lemezzel, hogy aki meghallgatja, más nézőpontból is találkozzon ezekkel a fantasztikus melódiákkal" - mutatott rá.

"Ha egy zenekar, egy zenész nem dolgozik újabb és újabb projekteken, nem dolgoz fel újabb és újabb, számára érdekes darabokat, kihívásokat, nem ír, nem hangszerel, akkor az megposhad" - fogalmazott, hozzátéve: ezért gondolta, hogy időszerű 10 évnyi hallgatás után újabb albumot kiadni. A munka élvezetes volt, óriási élmény - hangsúlyozta.

Az albumon a Macskafogó intrója, Deák Tamás szerzeménye után Pethő Zsolt Gusztávja szólal meg, amely a legrégebbi a kínálatból. Ezt követi Frakk, Mirr-Murr, a Nagy ho-ho-horgász - amelyek szintén Pethő Zsolt dalai - majd Kukori és Kotkoda, Lovas Ferenctől.

Lusta Dick dala, az Amigo Mio (Deák Tamás) után a Mekk Elek (Ránki György) "nagyon áthangszerelt változata" és Deák Tamástól a kígyónak lábsót felíró Dr. Bubó hallható. A Vízipók-csodapókot (Pethő Zsolt) követik Vuk (Wolf Péter) dallamai, majd a Hófehérből a Nem pénzkérdés a boldogság című betétdal (Deák Tamás) szólal meg. A lemezt a Macskafogóból A denevérek támadása zárja.

Terveik szerint következő lemezükön azokhoz a dalokhoz is hozzányúlnak, amelyek most kimaradtak: egyrészt a magyar szerzemények közül például a Pom Pom, a Kockásfülű nyúl és a Pityke őrmester nótáihoz, valamint külföldi mesék, mint a Lolka és Bolka, vagy a Maci Laci dalaihoz.

A lemez a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jelent meg szerzői kiadásban, a borító Cseh Lili, a hangkeverés Nyerges András Imre munkája.

Gyárfás Istvánt 2013-ban az év jazz gitárosának választották a JazzMa olvasói, 2014-ben és 2015-ben a kritikusok szavazásának győztese lett, míg 2016-ban a kritikusok, a jazzmuzsikusok és a közönség voksai alapján is elnyerte az év gitárosa címet. Munkásságáért 2015-ben a legrangosabb szakmai életmű-díjjal, Szabó Gábor-díjjal tüntették ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!