Megkezdődnek a Szőlő Jövésnek Könyve rendezvénysorozat eseményei Kőszegen

Kultúra, 2018.04.10

Borverseny, szőlő- és klímakonferencia, iparművészeti kiállítás, természetismereti vetélkedő, városi bortúra és fúvószenei koncert vezeti fel idén Kőszegen a történelmi kisváros hagyományos ünnepét, a Szőlő Jövés Könyvének rendezvénysorozatát - közölte az MTI-vel kedden a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója.

Pócza Zoltán elmondta: április 12-én és 13-án a Jurisics-vár lovagtermében megyei borversenyt rendeznek, amelyre több mint száz bor nevezését várják, április 14-én pedig a városi borverseny eredményhirdetése után kezdetét veszi a III. Kőszegi Borkorzó.

Ismertetése szerint szombaton már tizedik alkalommal rendezik meg a szőlő- és klímakonferenciát, amelyen a szőlő- és bortermelés legidőszerűbb szakmai kérdéseit és a klímaváltozás okozta kihívásokat állítják a középpontba és amelynek idén a város egyik legjellegzetesebb épülete a felújított Zwinger ad otthont.

Pócza Zoltán szólt arról is, hogy április 18-án este a vár lovagtermében nyitják meg Varga Bernadett textiltervező iparművész Örökségünk című kiállítását.

Elmondása szerint április 21-én első alkalommal indul útjára a városi bortúra elnevezésű rendezvény, amelynek résztvevői a környék pincészeteinek kínálatával ismerkedhetnek.

Kiemelte, hogy a Szőlő Jövés Könyvének ünnepséget a több évszázados hagyományokat követve Szent György napján, április 24-én tartják, Kőszegen ugyanis 1740 óta ezen a napon mutatják be a gazdák a város elöljáróinak a szőlőhajtásokat, amelyeket szabad kézzel rajzolnak be a Szőlő Jövésnek Könyvébe. Ez a hagyomány 2013-ban felvételt nyert a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!