Megmentett műkincsek 2015 - Restaurátori diplomamunkák a Nemzeti Múzeumban

Kultúra, 2015.07.02

Japán porcelánkutyák, avar sírleletek és klasszicista hengerkályha is látható a Magyar Nemzeti Múzeum Megmentett műkincsek 2015 címmel csütörtökön megnyílt kiállításában, amely a most végzett restaurátor szakos hallgatók diplomamunkáit vonultatja fel.

A restaurátorok olyan emberek, akiknek maguknak is csodálatos alkotókészségük van, mégis más alkotók műveit szolgálják - méltatta a változatos korú, származású és műfajú műalkotásokat újjávarázsoló, fiatal szakemberek munkáját a tárlat megnyitóján Csorba László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója.

A kiállítást megnyitó Lővei Pál, a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Tudományos Bizottságának elnöke elmondta: nem gondolta volna, hogy falképpel is találkozni fog a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszék fa-bútor, faszobrász, festő, fém-ötvös, kőszobrász, papír-bőr és szilikát restaurátor hallgatóinak diplomamunka-tárlatán, egy fiatal szakember azonban egy más hordozóra helyezett, 18. századi freskót restaurált.

Mint a művészettörténész hozzátette, kőfaragvány nem került a bemutatott anyagba, de a gödöllői kastély egyik felújított kőszobrának kicsinyített másolatával találkozhatnak a látogatók.

Modern restaurátori szemléletet tükröz a kiállításon bemutatott, 18. századi festett vasláda restaurálása, és elismerést érdemelnek az avar kori üvegkürttel, illetve a Giergl-üvegvázával dolgozó szakemberek is - jegyezte meg.

Lővei Pál kiemelte, hogy az ókori, középkori és újkori tárgyak mellett 20. századi műalkotások is szerepelnek a kiállításban: Sztehlo Lilly ólmozott üvegablakát és egy festett vas madárszobrot is restauráltak a hallgatók.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!