Megnyílt a 24. prágai nemzetközi könyvvásár

Kultúra, 2018.05.10

Megnyílt csütörtökön a 24. prágai nemzetközi könyvvásár, amelynek idén Izrael a díszvendége.

A Svet knihy (A könyv világa) nevet viselő négynapos rendezvényen Magyarországot és a magyar könyvkiadókat a Publishing Hungary program keretében és a Balassi Intézet támogatásával idén is önálló nemzeti standon több tucatnyi kötet képviseli. Megtalálhatók köztük a legújabb magyar irodalmi alkotások, számos magyar könyv cseh fordítása és értékes művészeti albumok is.

Magyarország 2014-ben volt a prágai könyvvásár díszvendége. Az utóbbi években átlagban évente mintegy 8-10 magyar könyv jelent meg cseh fordításban.

A rendezvény alkalmából Prágába látogatott Barnás Ferenc, Kun Árpád és Horváth Viktor, akik a vásáron író-olvasó találkozókon vesznek részt. Horváth Viktor Tankom című könyvéből csütörtökre virradóra Az irodalom éjszakája című prágai rendezvényen is felolvastak részleteket cseh fordításban.

A nemzetközi könyvvásár részeként megnyílt Balla Demeter Töredékek című fotókiállítása is. A tárlat a fényképész legnépszerűbb alkotásaiból nyújt válogatást. A teljes gyűjtemény május 16. és július 15. között a prágai Magyar Intézet pincegalériájában lesz látható.

A csehországi nemzeti kisebbségi közösségek standján többek közt megtalálható a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége által megjelentetett Prágai Tükör című kéthavi kulturális és társadalmi folyóirat több száma, illetve a szervezet által az elmúlt években kiadott néhány könyv is.

A nemzetközi könyvvásáron a több mint 200 standon és sátorban 29 ország könyvkiadói képviseltetik magukat. A kiállított könyvek egy része a rendezvény utolsó napján megvásárolható.

A rendezvény négy napja a kiállított könyveken kívül számos irodalmi, valamint könyvkiadással és -terjesztéssel kapcsolatos fórumot, szerzőkkel és kiadókkal való beszélgetést, színházi előadást és filmvetítést kínál. Tavaly mintegy 40 ezren keresték fel a prágai könyvvásárt, és idén is hasonló érdeklődésre számítanak a rendezők.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!