Megnyílt a negyedik szobrászbiennále

Kultúra, 2017.10.19

Dimenziók címmel csütörtökön megnyílt a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége által rendezett negyedik szobrászbiennále Szentendrén, a MűvészetMalomban.

A tárlatnak helyet adó Ferenczy Múzeumi Centrum (FM) igazgatója, Gulyás Gábor üdvözlő beszédében örömtelinek nevezte, hogy a MűvészetMalom fogadhatta be már negyedik alkalommal a szobrászati seregszemlét, hiszen, mint fogalmazott, nagyon ritkán láthatók szobrászati kiállítások Magyarországon, valamint olyanok, ahol a különböző plasztikai műfajok hangsúlyosan megjelennek.

Nagyon sok műfajban zajlottak kiállítások az elmúlt időben a MűvészetMalomban - emlékeztetett Gyürk Dorottya, a város kulturális alpolgármestere. Kiemelte, hogy a kortárs képzőművészet egyik legjelentősebb centruma, Szentendre fontosnak tartotta, hogy egy díj odaítélésével is támogassa az eseményt. A mostani kiállításon 86 alkotó 114 műve látható - tette hozzá.

Simonffy Márta, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének (MKISZ) elnöke egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy az épület önmagában is izgalmas tér, ugyanakkor nagy kihívás elé állította a kiállítás rendezőjét.

A közönség szereti a sorozatokat, az ismétlődő eseményeket, szereti az olyan áttekintő műfaji seregszemléket, amelyeknél nem kell alkalomról alkalomra új világot kitalálni, felépíteni, és ezért szeretik a biennálékat is - fogalmazott Bán András művészettörténész megnyitójában.

A mostani kiállítás bizonyosan áttekintést ad a szakma néhány fontos szegmenséről és azt is garantálja, hogy mindenki talál olyat a művek között, amely megszólítja, elgondolkodtatja - folytatta a művészettörténész. Kiemelte: a közönség ezen a biennálén megtapasztalhatja, hogy "minden véletlenszerűségével is körülhatárolható ennek a bő száz műnek a szándéka, esztétikai rendszere, értelmezési tartománya". A mostani kiállítók a halkabb szavú szakmai beszéd hívei - fűzte hozzá.

A megnyitón díjakat is átadtak: az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját Hérics Nándor vehette át, a Magyar Művészeti Akadémia díját Szanyi Borbála, az MKISZ díját Rabóczky Judit, a Magyar Szobrász Társaság elismerését Kutasi Tünde, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. díját Király Vilmos kapta, míg a vendéglátó város Szabó Virág munkásságát ismerte el.

A tárlat december 3-áig látható a szentendrei MűvészetMalomban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!