Megnyílt a XV. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál Gyulán

Kultúra, 2014.04.18

Megnyílt a XV. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál Gyulán a Várkertben pénteken. A négynapos fesztivál keretében harmadik alkalommal rendezik meg a Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupát, amelyre több mint hatszáz minta érkezett Magyarországról, a határon túli területekről és több európai országból.

A nyitó napon Lovász Sándor, a fesztivál ötletgazdája és főszervezője ünnepélyes keretek között átvette Budapest díszkulcsát, és ezzel április 18. és 21. között Gyula a pálinka fővárosa címet viselheti. Lovász Sándor kiemelte: a rendezvény a pálinkák versenye mellett négy éve versenyezteti a gyümölcsből készített gasztronómiai termékeket, így idén is megtartják a lekvárok, gyümölcskészítmények és gyümölcsborok versenyét.

A III. Pálinka, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupára és a XV. Kisüsti Pálinka Fesztivál pálinkaversenyére 205 regisztrált versenyző (kereskedelmi főzdék, magánfőzdék és bérfőzetők) összesen 621 mintával nevezett be. Lovász Sándor örvendetesnek nevezte, hogy a kémiai vizsgálatok alapján mindössze hat minta nem felelt meg a szigorú minőségi előírásoknak.

A zsűri március 26-án és 27-én bírálta el a mintákat. Az ünnepélyes eredményhirdetést szombaton tartják a Várkertben. A legjobb magyarországi kisüsti pálinka címet elnyerő minta a Szent Miklós Pálinka Ünnepen bekerül a Magyar Mezőgazdasági Múzeum speciális vitrinjébe a korábban elismert párlatok közé.

A fesztivál ideje alatt a Várkertben szakmai kiállítás és népművészeti vásár várja az érdeklődőket. Több mint 15 pálinkakészítő cég mutatja be a pálinkafőzés mesterségét és saját termékeit, de bortermelők, illetve hungarikum élelmiszerek gyártói is bemutatkoznak. A vásáron Balatonfüred és Debrecen is részt vesz.

Vasárnap hetedik alkalommal rendezik meg a Főzzük körbe a várat gyulai kolbásszal és pálinkával elnevezésű népszerű gasztronómiai versenyt a Várkertben.

Hétfőn, a fesztivál záró napján mutatják be szintén a Várkertben a világ legtörékenyebb várát: a Guinness-rekord kísérletként készült építmény több mint tízezer kifújt hímes tojásból áll. Festésükben hazai és határon túli iskolák, civil szerveztek és önkéntesek vettek részt, az "építőkövekre" mindenki saját népi motívumait festette.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!