Megújították az MKE és a Ludwig Alapítvány közötti együttműködést

Kultúra, 2017.10.17

Megújították és kibővítették a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) és a Peter és Irene Ludwig Alapítvány közötti együttműködési megállapodást kedden az MKE tanácstermében.

Megújították az MKE és a Ludwig Alapítvány közötti együttműködést Az egyetem és az alapítvány kapcsolata csaknem harminc éves múltra nyúlik vissza. Peter Ludwigot 1989-ben avatták az MKE díszdoktorává, ettől az évtől kezdve a Ludwig Alapítvány évente az MKE két hallgatójának biztosít szakmai útra költhető ösztöndíjat - idézte fel a megállapodás aláírása előtt az egyetem rektora.

Csanádi Judit hozzátette, máig 56 hallgató kaphatott ösztöndíjat az alapítvány jóvoltából.

Az együttműködés kiterjesztésével a következő öt esztendőben az alapítvány további, jelentős összegű támogatást biztosít az MKE doktori iskolája számára is - közölte.

Csanádi Judit elmondása szerint az adománynak köszönhetően lehetővé válik, hogy minden évben két doktorandusz kutatási ösztöndíjban részesüljön, valamint 2018-tól évente egy vendégprofesszor meghívása is.

Brigitte Franzen, az aacheni székhelyű Peter és Irene Ludwig Alapítvány vezetője emlékeztetett arra, hogy a Ludwig-gyűjteményt a világ 26 múzeumában őrzik, ez a hatalmas hálózat pedig a hallgatók számára is széles kutatási lehetőségeket biztosít az alapítvány nyújtotta anyagi támogatáson felül.

A nemzetköziség igen fontos volt Peter és Irene Ludwig számára, ezért is kezdték olyan korán az együttműködést Magyarországgal - idézte fel Brigitte Franzen, hozzátéve: az alapítvány Budapesten indít először vendégprofesszori programot.

Michael Müller-Verweyen, a budapesti Goethe Intézet igazgatója elmondta: a Ludwig Alapítvány magyarországi tevékenysége az 1980-as években kezdődött, ennek eredményeként Budapesten 1991 óta működik Ludwig Múzeum.

Budapest a vasfüggöny lebontása óta hídszerepet tölt be Kelet és Nyugat között, ennek művészeti vonatozásait a Ludwig Múzeum kiállításai is jól bemutatják - emelte ki.

A gyűjtés, a kiállítási tevékenység és a kutatás szorosan összetartoznak, ezért is fontos az MKE és a Ludwig Alapítvány közötti együttműködés meghosszabbítása - hangsúlyozta Michael Müller-Verweyen.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!