Megújul a Veszprémi Petőfi Színház és környezete

Kultúra, 2018.03.21

Megújul a Veszprémi Petőfi Színház és környezete. A Medgyaszay István tervei alapján épült, később átalakított épület a tervező eredeti elképzelései szerint épül újjá a tervek szerint 2021-re - közölte a beruházást bemutató szerdai veszprémi sajtótájékoztatón a teátrum igazgatója.

Oberfrank Pál elmondta, hogy megújul a színház homlokzata, a korábbi időket idéző külső oszlopsor fogadja majd a nézőket és újabb bejáratok épülnek. Színházi feladatok ellátását szolgáló iroda- és karbantartási helyiségek lesznek a színház szomszédságában álló, jelenleg használaton kívüli épületben is - közölte.

Hozzátette: a bővülő belső terekben újabb díszlet- és kelléktárat, irodákat alakítanak ki. A nézőtéri széksorok elhelyezése megváltozik, valamint színészkávézót is kialakítanak.

Megújulnak a színházat övező zöldfelületek, és újabbakat is kialakítanak, a nézőtéren erkély épül, a ruhatár átköltözik a jelenlegi büfé helyére.

Az igazgató felidézte, hogy legutóbb 30 éve újították fel az 1906 és 1908 között közadakozásból épült színházat. Mint rámutatott, a teátrum és környezete most uniós forrásból, valamint a Modern Városok Program keretéből újulhat meg.

Az igazgató elmondta, hogy az idei esztendő a tervezés időszaka lesz, a társulat jövő márciusban költözik át a színházból az építkezés idejére a városi művelődési központba. Az átmeneti időszakban igyekeznek megfelelő színházi körülményeket biztosítani a nézőknek, bízva abban, hogy továbbra is hűséges látogatói maradnak az intézménynek - húzta alá.

Schmidt István városfejlesztési főtanácsadó az épületről szólva felidézte, hogy a veszprémi színház esetében alkalmazták elsőként a vasbeton szerkezetet, valamint a színházépületek közül első alkalommal itt szereltek be légfűtést. Az épület multifunkcionális létesítménynek épült, amely báloknak és kiállításoknak is otthont adott.

A világháború után az épületen keletkezett sérülések közül csak a legszükségesebbeket állították helyre, teljes rekonstrukcióra 1984 és 1986 között került sor - tette hozzá.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (FIDESZ-KDNP) közölte, a beruházás jelentőségét mutatja, hogy a Modern Városok Program által biztosított 75 milliárd forintból 10 milliárdot a színházra fordítanak, ez kiegészül a városrész épületeinek és zöldfelületeinek megújításával a kulturális negyed program jegyében.

A beruházás hordereje miatt a tervekben még történhet változás - jegyezte meg a polgármester.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!