Melocco Miklós is átvette a Corvin-láncot

Kultúra, 2018.03.12

Hétfőn a Sándor-palotában vette át a Corvin-lánc kitüntetést Melocco Miklós szobrászművész Áder János köztársasági elnöktől és Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől.

Melocco Miklós is átvette a Corvin-láncot Az államfő a házelnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen február 12-én a Parlamentben adta át az elismerést Huszti Péter színművésznek, Maróth Miklós orientalista akadémikusnak, Martonyi János korábbi külügyminiszternek, Ritoók Zsigmond klasszika-filológus akadémikusnak, Sótonyi Péter orvos akadémikusnak, valamint Sir George Radda biokémikusnak. Áder János akkor úgy fogalmazott, a Magyar Corvin-lánc Testület névsora nem csupán egy kimagasló érdemeket összegző lista, hanem "felkérés a folytatásra": a tudás és a tapasztalat átadására, a bölcsesség megosztására, a fiatalabb generációk ösztönzésére.

Melocco Miklós hétfőn a Sándor-palotában vette át a Corvin-lánc kitüntetést felesége, Budavári Zsuzsanna kíséretében, valamint többek között Klinghammer István, a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetője és Vizi. E Szilveszter, a Corvin-lánc Testület elnöke jelenlétében.

Melocco Miklós az elismerés átvétele után elmondta, az összes ezt megelőző kitüntetésnél többet jelent számára a Corvin-lánc. Egy ilyen elismerés azt jelenti, hogy a kitüntetett még többel tartozik magának és a magyar államnak, mint eddig - közölte.

"Dicséret ért eddigi munkáimért, ezt kell tovább vinni még jobban, tökéletesebben vagy szebben" - fogalmazott.

A Corvin-lánc kitüntetés nevét adó I. Mátyás királyról Melocco Miklós a budai várba és Székesfehérvárra is készített emlékművet. Mint elmondta, sokan várják "egy új Mátyás király" megjelenését, ma azonban más időket élünk, és a fegyvereknél talán már fontosabb a jog. "Hátha így is el lehet érni azt, amit Mátyás elért" - fogalmazott Melocco Miklós.

A Magyar Corvin-lánc a magyar tudomány és művészet, valamint a magyar oktatás és művelődés fellendítésében szerzett kimagasló érdemek elismerésére szolgál, a kitüntetéssel adományozottak alkotják a Magyar Corvin-lánc Testületet.

A Corvin-kitüntetéseket Horthy Miklós kormányzó alapította Magyarország mecénás királyának, Hunyadi Mátyásnak az emlékére 1930-ban. A Corvin-lánc díjat az első Orbán-kormány idején honosították meg újra, a 2002-es kormányváltás után azonban nem adták át, tízéves szünet után 2012-ben adományozták ismét.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Melocco Miklós is átvette a Corvin-láncot Melocco Miklós is átvette a Corvin-láncot
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!