Mesterkurzus indul a Fonóban

Kultúra, 2017.10.20

Magyar népi hegedűs és cigányprímáskurzus indul novemberben a Fonó Budai Zeneházban - hangzott el az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

A kurzusokat Pál István Szalonna, valamint Radics Ferenc vezeti. A mesterkurzusok célja a hegedűs technikai készségek fejlesztése és a magyar népi hegedűs, illetve cigányprímás hegedűs stílus jellegzetességeinek, dallamvilágának elsajátítása - hangzott el a műsorban.

Lakatos György American Protégé-díjas hegedűművész, a mesterkurzus vezetőtanára felidézte, hogy amikor zeneakadémistaként hasonló kurzusokon vett részt, az volt az elsődleges szempont, hogy onnan magával vigye azokat a dolgokat, amelyek meghatározóak lehetnek a szakmai fejlődésében. Mint mondta, vezetőtanárként az a feladata a kurzuson, hogy a magyar hegedűpedagógia módszereket átadja a növendékeknek. A hegedűművész szerint "egy elejtett mondat, egy szó, egy hegedűn bemutatott zenei frázis a fiataloknak adhat egy olyan lökést, amely meghatározó lehet a későbbiekben".

Balogh Ferenc hegedűművész, a Grazioso Vonósnégyes primáriusa, vezetőtanár ismertetése szerint a mesterkurzus végén a jól teljesítő, tehetséges résztvevők kurzusvezetőjükkel közösen nyilvános koncerten mutathatják be a tanultakat a Fonóban.

A kurzusra október 25-ig lehet jelentkezi a www.violino.hu oldalon. Azoknak a jelentkezését várják, akik magabiztos hegedűtudással rendelkeznek és szeretnének új fogásokat elsajátítani a mesterektől.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!