Mexikó gazdag zenei örökségét mutatja be a Hecho en Mexico című dokumentumfilm

Kultúra, 2018.04.18

Mexikó gazdag zenei örökségét mutatja be az ország legizgalmasabb előadóinak tolmácsolásában a Hecho en Mexico (Made in Mexico) című dokumentumfilm, amelyet pénteken este csupán egy alkalommal vetítenek Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Duncan Bridgeman filmjében az interjúkon és az egymásba kapcsolódó dalszövegeken keresztül az ország zenéjének bemutatkozás mellett olyan fontos témák is terítékre kerülnek, mint a határkérdés, a politikai ellenállás, a nők helyzete, a spiritualitás, az ünnepek, vagy a mexikóiak valódi kulturális identitása - áll a filmszínház szerdai közleményében.

Olyan emblematikus előadók tűnnek fel a filmben a folktól a hiphopon át a popzenéig, mint Lila Downs, Chavela Vargas, Camilo Lara (Mexican Institute of Sound), a Kinky, a Calle 13, Gloria Trevi vagy a Molotov. Az ország legizgalmasabb előadóinak megtalálásában az alkotók segítségére volt a társproducer Lynn Fainchtein is, aki szinte az összes Alejandro González Inárritu film hanganyagáért felel.

A korábban sikeres zenei producerként dolgozó Duncan Bridgeman figyelme az 1990-es évek végére fordult a világutazás, az alternatív életformák megismerése és a különféle együttműködések révén létrejövő, kollektív zenei és művészeti alkotások felé. A Faithless-alapító Jamie Cattóval létrehozott 1Giant Leap formációja nemcsak a Grammy-díjat hozta el számára, de az album készítéséről szóló dokumentumfilm azt a folyamatot is részletesen bemutatta, hogyan kerül egymás mellé egy albumon Robbie Williams, Maxi Jazz, Michael Stipe, Neneh Cherry vagy épp a szenegáli Baba Maal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!