Mintegy nyolcezer diák vett részt a Mozaik Múzeumtúra programjain

Kultúra, 2018.07.02

Tavaly márciusi indulása óta 15 iskolába látogatott el a Mozaik Múzeumtúra nevű utazó múzeumnépszerűsítő programsorozat, így Budapest mellett öt megyében és a határon túl mintegy 8 ezer diák találkozott 13 múzeum közreműködésének köszönhetően élményszerű múzeumpedagógiai foglalkozásokkal.

A program célja, hogy közelebb vigye a diákokat a múzeumok világához és megkedveltesse velük a múzeumba járást - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében.

Az edukációs foglalkozás során a Bélyegmúzeum, a Diósgyőri vár, a Katonai Emlékpark Pákozd, a Leskowsky Hangszergyűjtemény, a Magyar Földrajzi Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma, a Magyar Természettudományi Múzeum, az MTVA Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhely, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Postamúzeum, a Reptár - Szolnoki repülőmúzeum, valamint a Siklósi Vár múzeuma tartott interaktív foglalkozásokkal.

Egy-egy alkalommal minimum öt múzeum képviseltette magát, amelyek változatos programokon keresztül igyekeztek közelebb vinni az általuk képviselt tematikát a 10-14 év közötti diákokhoz.

A különböző emlékévekhez is kapcsolódtak feladatok, vetélkedők: első alkalommal Arany János születésének 200., a második tanévben pedig a reformáció 500. évfordulójához. A diákok a témával minden alkalommal már előzetesen foglalkoztak és kiselőadásokat, produkciókat állítottak össze, amelyeket a rendezvény napján diáktársaik előtt is bemutathattak.

Az oktatási programban sok újdonság került az aktivitások közé a digitális világ bekapcsolásával, a virtuálisvalóság (VR)-szemüvegek, a táblagépek és különféle okoseszközök használatával, mindemellett a régebbi korok emlékei, leletei, csontjai, vagy éppen egy 140 éves telefonközpont is megelevenedett a diákok előtt.

A program a Nemzeti Kulturális Alap finanszírozásából, a Néprajzi Múzeum és az Örökség Kultúrpolitikai Intézet koordinálásával, a Felelős Szülők Iskolája szakmai szervezésével valósult meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!