Mintegy ezer ingyenes program a Győrkőcfesztiválon Győrben

Kultúra, 2017.06.15

Mintegy ezer ingyenes program várja a gyermekeket tíz helyszínen június 30. és július 2. között a Győrkőcfesztiválon Győrben - közölte a szervező Vaskakas Bábszínház igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón a megyeszékhelyen.

Kocsis Rozi elmondta, hogy a 10. alkalommal tartandó rendezvényen a helyszínek elnevezéseiben a július végi győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) is megjelenik.

A megnyitó péntek este lesz a Dunakapu téren, ahol Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester a hétvégére átadja a város kulcsát a gyermekeknek és visszahozza Győrbe a jelenleg országjáráson lévő EYOF-lángot. Aznap mások mellett Szalóki Ági és a 100 Folk Celsius ad koncertet. A nap tűzijátékkal zárul.

Szombaton és vasárnap a Széchenyi tér ismét pancsoldává alakul, a Király utcában ugrálóvárak és rodeó foci várja a gyermekeket, a Kazinczy utca pedig a kézműves termékeknek és foglakozásoknak ad majd helyet.

A fesztivál központi helyszínén, a Bécsikapu téren a hangszerekkel lehet majd megismerkedni, lesznek családi társasjátékok, meseposta és helikopterszimulátor. A Várágyúknál versolimpiát tartanak, ahol a kortárs magyar gyerekirodalom költői, meseírói - mások mellett Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Varró Dániel, Finy Petra és Szabó Bori - várják a legkisebbeket.

A Vársétány olimpiai sétánnyá alakul, ahol többek között kézilabdázni, kosárlabdázni, kapura rúgni, célba dobni és teniszezni lehet majd. A Rába kettős-hídon a hajóhintát, a ládavasutat és egyedi készítésű stratégiai társas játékokat lehet majd kipróbálni.

A Radó-szigeten a Vénusz-szobornál rendezik be a győrkőcfalut, ahol egyebek mellett a három év alatti gyermekek hintázhatnak, homokozhatnak és csúszdázhatnak, a nagyobbak pedig a háztáji állatokkal és a korongozással ismerkedhetnek meg.

A Radó-sziget mások oldalán szombaton a Versi Varsa nevű formáció ad koncertet, a népzenei feldolgozások mellett felcsendülnek a kortárs magyar gyerekirodalom legfrissebb versmegzenésítései is. Vasárnap a Makám együttes lép fel.

A Zenepavilonnál, a Mesevárosban reneszánsz játékokat és olyan, ma már elfeledett játékokat lehet kipróbálni, amelyekkel száz évvel ezelőtt játszottak. Lesz kézműves alkotóház és bábszínház is. A Győrkőccirkuszban bohócok, Ungár Anikó és a Rippel Artista Akadémia növendékei szórakoztatják a gyermekeket.

A Mihálkovics sétányon egyebek mellett a mászfalat és a mesés akadálypályát lehet kipróbálni.

Borkai Zsolt polgármester arról beszélt, hogy Magyarország legnagyobb gyermek fesztiváljára büszke a város. Olyan turisztikai attrakciónak számít, amelyre az ország minden területéről érkeznek. Fontos üzenete, egyben értékközvetítő szerepe, hogy a családra és annak fontosságára hívja fel a figyelmet.

Hozzáfűzte, hogy a megnyitó napjára Győrbe visszaérkező EYOF-láng júliusban a városban indul útjára, népszerűsítve az ország első olimpiai eseményét.

A Győrkőcfesztiválnak az elmúlt tíz évben 342 ezer regisztrált gyermeklátogatója volt, évente pedig mintegy 20-30 ezren keresik fel az eseményt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!