MITEM - A Faust című előadás és szakmai programok a vasárnapig tartó nemzetközi színházi találkozón

Kultúra, 2017.04.25

A nyugalom, a Jevgenyij Anyegin és Az éhezőművész című produkció is látható a vasárnapig tartó IV. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) a Nemzeti Színházban, a román Faustot pedig az Eiffel-csarnokban mutatják be. A fesztivál kínálatát szakmai programok gazdagítják.

A MITEM-en kedden és szerdán látható a Fekete tej (Rigai Új Színház, Lettország) Alvis Hermanis rendezésében. Az előadásban Hermanis a lett identitás archetípusát szeretné tetten érni. A rigai színészek két évig gyűjtöttek történeteket Lettország különböző régióiból, ezek alapján készült az előadás.

Ugyancsak szerdán látható az Asik Kerib (Almetyjevszki Tatár Állami Drámai Színház, Oroszország); Lermontov művét Iszkander Szakajev állította színpadra. Az Almetyjevszk városában működő tatár színház folyamatosan kísérletezik, keresi az új színházi formákat, de saját népi hagyományaiból is merít.

A csütörtöki és pénteki programban szerepel a Radu Afrim rendezte A nyugalom című produkció (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Tompa Miklós Társulat, Románia). Az előadás - megőrizve Bartis Attila azonos című regényének nyelvezetét - a marosvásárhelyi származású szerző világának szereplőit vonultatja fel.

A romániai Radu Stanca Nemzeti Színház Silviu Purcarete rendezésében mutatja be az Eiffel-csarnokban a Faust című előadást csütörtökön és pénteken. A szebeni Faust-előadást a rendezés komplexitása teszi különlegessé, a teret vetítésekkel, tűzijátékkal, élő rockzenével, színészek, táncosok hadával és eredeti zenével sokszorozza meg.

Az előadáshoz kapcsolódva Faust avagy Silviu Purcarete költői színháza címmel pénteken kerekasztal-beszélgetést tartanak, George Banu kritikus vezetésével, a rendező mellett Helmut Stürmer díszlettervező, Vasile Sirli zeneszerző, Lia Mantioc jelmeztervező és Constantin Chiriac fesztiváligazgató részvételével.

A képzelet terei címmel Helmut Stürmer díszlettervező kiállítása a Zikkuratban látható. A Faust díszlettervezője több mint négy évtizedes pályafutása során mintegy kétszáz színházi előadáshoz, számtalan operához, és játékfilmekhez tervezett díszletet és jelmezt. A tárlaton díszlettervek, -makettek, fotók, előadásokból való különleges tárgyak, bábok is láthatók.

Az egérlyuk: párbeszéd Dosztojevszkijjel című produkció (Jerzy Grotowski és Thomas Richards Workcenter, Olaszország) Thomas Richards rendezésében pénteken és szombaton látható.

Vasárnap a Workcenter 30: retrospektív című programra is várják az érdeklődőket. A program elemzések, vetítések és a közönséggel való párbeszéd egyvelege, az időutazásban Thomas Richards végig vezeti a nézőt a Workcenter 30 éves előadóművészeti kutatómunkájának állomásain.

Szombaton a Nemzeti Színház Részegek című produkciója Viktor Rizsakov rendezése is látható. Az előadás előtt Álmok, illúziók, részegség címmel a darab szerzőjével és rendezőjével tartanak beszélgetést. Ivan Viripajev orosz drámaíró, színész, filmrendező, forgatókönyvíró, producer, az egyik legelismertebb kortárs orosz drámaíró, akinek Részegek című drámáját két színház is műsoron tartja Budapesten. A beszélgetést Viripajev magyar fordítója és Rizsakov állandó munkatársa, Kozma András vezeti.

Ugyancsak szombaton látható a Jevgenyij Anyegin című előadás (Vahtangov Állami Színház, Oroszország) Rimas Tuminas rendezésében. A rendező Puskin szellemiségét megőrizve a mű mai olvasatára vállalkozott, mely egyrészről egy nagy, beteljesületlen szerelem története, másrészről költői-filozófiai vallomás az emberi lét értelméről.

Vasárnap látható a Mihail Rahlin rendezte FRO című produkció. A Sztanyiszlavszkij által alapított Moszkvai Művész Színház (MHAT) tavaly végzett diákjaiból hozta létre osztályvezető tanáruk, Viktor Rizsakov az orosz színházi élet egyik legfiatalabb társulatát, "Július-együttes" - MHAT 9. Stúdiót, amely a Mejerhold Kortárs Művészeti Központ keretein belül működik.

Vasárnap látható az Eimuntas Nekrosius rendezte Az éhezőművész című előadás is (Meno Fortas Színház, Litvánia). A vilniusi társulat legújabb produkciója Franz Kafka utolsó elbeszéléséből, Az éhezőművészből készült.

A fesztivál szakmai programjain a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A MITEM-ről további információ a www.mitem.hu honlapon olvasható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!