MMA-közgyűlés - Jankovics Marcell lett az egyik alelnök, Fekete György tiszteletbeli elnök

Kultúra, 2017.10.10

Az MMA egyik alelnöke Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező, a nemzet művésze lett, a másik alelnököt decemberben választják meg. Fekete Györgyöt tiszteletbeli elnöki címmel tüntették ki a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tisztújító közgyűlésén kedden a Pesti Vigadóban.

Szemadám György festőművész, író méltatásában Jankovics Marcell széleskörű tájékozottságát, több művészeti ágra való rálátását, intellektusát, műveltségét, kreativitását emelte ki az alkotó higgadt gondolkodása és széles látóköre mellett.

A másik alelnököt decemberben választják meg, mert a szavazás második fordulójában szereplő három jelölt - Kiss B. Attila operaénekes, Marosi Miklós építész és Szemadám György festőművész, író - közül senki nem kapott megfelelő számú voksot.

A közgyűlésen tiszteletbeli elnöki címet adományoztak Fekete György belsőépítésznek, aki hat éven át vezette az MMA-t. A tiszteletbeli elnök az elnökség tagja, az elnökségi ülésen szavazati joggal rendelkezik. Az alapszabály szerint a tiszteletbeli elnök olyan személyiség lehet, aki a rendes tagok között is kiemelkedő, az MMA céljainak szimbolizálására egyedül is alkalmas. Fekete György a címet 2017. november 5-től viselheti.

Eredménytelenül zárult ugyanakkor a négy elnökségi tag megválasztása, miután a 24 jelölt egyikére sem érkezett kellő számú szavazat. Ezt követően Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára javaslatára felfüggesztették a keddi közgyűlést, amelyet várhatóan nyolc napon belül ismét összehívnak.

A közgyűlésen az akadémikusok többek között elfogadták a beszámolókat az elnök, az elnökség, a tagozatok és a bizottságok munkáiról, valamint a 2018. évi művészeti és szakmai programtervről is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!