Music Hungary - Lobenwein: az állami támogatás nem minden

Kultúra, 2015.05.28

Fontos a zenei fesztiválokra, intézményekre jutó állami támogatás, de számos piacképes rendezvény esetében a költségvetés elhanyagolható százalékát teszi ki. Erről az egri Music Hungary zeneipari konferencia csütörtöki napját záró részen esett szó.

"Az 1993-ban indult soproni VOLT Fesztivál akkor kapott komolyabb anyagi és erkölcsi támogatást állami és városi szinten, amikor már önerőből sikerült elérnie, hogy a nemzetközileg is jegyzett rendezvények közé kerüljön. Az állami támogatás összege azóta jelentős összegűvé vált, de a legsikeresebb években sem érte el a költségvetés 1 százalékát sem" - mondta Lobenwein Norbert, a VOLT főszervezője.

Hozzátette, hogy a VOLT az elmúlt több mint húsz évben országimázst alakító fesztivállá vált, 120 ezren látogatják, ezres szintű dolgozói létszámmal tevékenykedik.

Lobenwein kitért arra, hogy a sikeres működés mellett továbbra sem biztos a jövőbeni helyszín, hiszen a soproni Lővér-kemping a Natura 2000 programban érintett, magánkézben lévő terület, ami problémákat vet fel. "Ennek megoldása esetén is vannak további feladatok, a VOLT ugyanis nem válhat például több százezres látogatottságú eseménnyé, viszont cél a 120 ezres belépői számot stabilan tartani, hazai fizetőképes közönség mellett, jelentős világsztár-kínálattal. A soproni városvezetés, a politikai akarat mögöttünk van".

A Sziget Kft. egyik tulajdonosaként is ismert Lobenwein Norbert megjegyezte, hogy az egy héten át tartó, és a legjelentősebb európai zenei események sorába emelkedett Sziget fesztivál ma már rendszeresen 15 ezer munkavállalót foglalkoztat. "A Szigetet, miközben a Forma-1-re milliárdokat áldozott a kormány, többször meg kellett védeni".

Mint elhangzott, Zamárdiban immár három fesztivál van nyaranta - a Balaton Sound, a B.my.Lake és a Strand - Nagyon Zene Fesztivál -, és bár vannak elszórt tiltakozó hangok a településen, a helyiek és a nyaralók túlnyomó többsége elfogadja az évi nyolc napot, plusz tíz nap építést-bontást jelentő kellemetlenséget. Hiszen - hangsúlyozta Lobenwein Norbert - Zamárdiban aszfalt utak épültek, óvodák és játszótér, ami mind a helyiek kényelmét szolgálja.

Zsoldos Dávid, a Fidelio Média alapítója arról beszélt, hogy a könnyűzenei és a klasszikus zenei fesztiválok, rendezvények és intézmények nem jelentenek konkurenciát egymás számára, a két ágat üzletileg, támogatások szempontjából sem szerencsés összehasonlítani.

"Arra Budapest feltétlenül büszke lehet, hogy klasszikus zenei kínálatában az európai fővárosok közül csak Berlin, Bécs, London, Brüsszel előzi meg, ami nagyon komoly rangot jelent a kontinensen" - szögezte le Zsoldos Dávid.
A szakember szerint hiba lenne például a világszínvonalú, 130-150 embert foglalkoztató Concerto Budapest együttes 100-110 millió forintos támogatását összehasonlítani más kulturális szereplők támogatásával, hiszen a zenekar turisztikailag, országimázs tekintetében hosszú távon óriási bevételeket hoz az országnak. Megjegyezte ugyanakkor: ettől még nincs rendben az, hogy a teljes alternatív színházi színtér összesen nem kap annyi állami támogatást évente, mint egy közepes nyári fesztivál.

A Music Hungaryn bejelentették, hogy a ProArt 2014-re vonatkozó szavazásán a körmendi AlteRába lett az év fesztiválja, az A38 hajó az év budapesti klubja, a soproni Helynekem pedig az év vidéki klubja.

A konferencia pénteken folytatódik, a témák között szerepel a Cseh Tamás Program is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!