Musica Sacra - Verdi Requiemje csendül fel Székesfehérváron

Kultúra, 2017.07.07

Verdi Requiemje csendül fel augusztus 12-én a Musica Sacra rendezvény keretében, amelyet negyedik alkalommal rendeznek meg Székesfehérváron.

A koncertet felvezető pénteki sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András polgármester rámutatott, hogy az augusztusi Királyi Napok ma már elképzelhetetlen színvonalas komolyzenei produkció nélkül.

Ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója kiemelte, hogy a darabban a világ leghíresebb operaházaiban fellépő művészek énekelnek: Lukács Gyöngyi (szoprán) és Komlósi Ildikó (mezzoszoprán) mellett Otokar Klein (tenor) és Alexandru Agace (basszbariton) lép a közönség elé.

Hozzátette: az Alba Regia Szimfonikus Zenekart és az öt vegyeskarból egyesített kórust Drahos Béla vezényli majd.

Drahos Béla elmondta, hogy karmesterként régen találkozott a művel, amely nagy kihívás lesz minden szereplőnek, hiszen koncerttermi akusztika nélkül, szabadtéren kell megfelelő hangzást elérniük.

Lukács Gyöngyi operaénekes interneten bejelentkezve kiemelte: a művet 22 évesen a Zeneakadémia nagytermében énekelte először és a darab végigkísérte eddigi pályáját, hiszen a moszkvai Bolsoj, a milánói Scala mellett Izlandon, Londonban, Tokióban is énekelte már. Úgy vélte, Verdi Requiemje arra készteti az embert, hogy átértékelje életét.

A Musica Sacra rendezvényen eddig Puccini- és Rossini-művek voltak műsoron, ezúttal egy másik olasz zeneszerző egyik legismertebb és leggyakrabban előadott gyászmiséjét hallhatja a közönség. A székesfehérvári előadás érdekessége lesz Otokar Klein fellépése: a fiatal énekes neve ellenére magyar anyanyelvű és szlovák állampolgár, továbbá 2014 óta Érsekújvár polgármestere.

Az előadáson az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kíséretében öt kórus lép színpadra: a négy székesfehérvári - az Alba Regia Vegyeskar, a Primavera Kórus, a Vox Mirabilis Kamarakórus és az Ars Musica Vegyeskar - mellett a Budapesti Lantos Kórus lesz hallható augusztus 12-én.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!