Művészeti alkotásokon jelenik meg a sárkány Egerben

Kultúra, 2017.04.27

Negyven művész, három sárkánykészítő, valamint több egyéni és csoportos gyermekalkotó munkáin jelenik meg a sárkánymotívum azon a kiállításon, amely pénteken nyílik Egerben, a Templom Galériában.

Az Eger Sárkánylegendárium - Alkotói képzelettalálkozó az égtájak sárkányaival című tárlaton 36 művész mellett bemutatkozik a kazincbarcikai Barcika Art Kézműves Műhely, valamint a szegedi Hammido Művészeti Iskola is.

A kiállítás célja az alkotókban és a nézőkben lévő ősélmény felszabadítása - közölte a szervező Egri Kulturális és Művészeti Központ az MTI-vel. A tárlat kurátorai Kovács Katalin kulturális szervező, Kátai Mihály Munkácsy-díjas festőművész, Magyar István grafikus, sárkányépítő.

Mint írják, a sárkány egy olyan ősi jelkép, amely mindenkit megszólít az életében legalább egyszer. A kiállításon bemutatják, miként mutatkozik meg a sárkány a gyermeki és a felnőtt lélekben.

"A sárkányvilág sokféle hangulatát a gyermeklélek őrzi és önkéntelenül is sokat árul el őszinte rajzain a sárkányos mesék mélyének ősi tudásáról. Ugyanezt teszik a művészek is a képzőművészet különböző eszközeivel" - olvasható az összegzésben.

Az ajánló szerint a sárkánykészítők a repülés csodája, az abban rejlő erő, a játékosság, a természetben levés okán építik sárkányaikat és a szélre bízzák életüket.

A kiállításhoz sárkánykészítő foglalkozások, beszélgetések, családi hétvégék is kapcsolódnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!