Múzeumok éjszakája - Bővül a nemzeti emlékhelyeket bemutató emlékérme-sorozat

Kultúra, 2018.06.22

Emlékérmét bocsát ki Fiumei úti temető Nemzeti Emlékhely megnevezéssel a Magyar Nemzeti Bank szombaton a múzeumok éjszakája programhoz kapcsolódva.

A 2000 forint névértékű bronzpatinázott emlékérme előlapján a sírkert egyik legemblematikusabb szoborcsoportjának oldalnézeti ábrázolása, a hátlap középmezőjében a Deák-mauzóleum és a hozzá vezető sétány látható. Az emlékérmét Csikai Márta Munkácsy-díjas szobrászművész tervezte - közölte a Magyar Nemzeti Bank pénteken az MTI-vel.

Az emlékérme - a sorozat többi tagjához hasonlóan - 90 százalék réz és 10 százalék cink ötvözetéből készült, súlya 18,4 gramm, átmérője 37 milliméter, széle recézett. Az emlékérméből 5000 darab készíthető, kézi bronzpatinázású kivitelben.

Az emlékérme a Nemzeti Örökség Intézetének kezdeményezésére 2014-ben indult, a hazai nemzeti emlékhelyeket bemutató sorozatot gazdagítja, a Somogyvár-Kupavár, a Mohácsi, a Rákoskeresztúri Újköztemető Nemzeti Emlékhelyeket, valamint az Országház és környéke Kiemelt Nemzeti Emlékhelyet követi a sorban.

A Fiumei úti sírkert tiszteletére kibocsátott emlékérme Magyarország törvényes fizetőeszköze, de nem forgalmi célokat szolgál. Elsődleges szerepe a figyelemfelhívás az ország egyetlen egészében nemzeti emlékhellyé nyilvánított temetőjére, a kegyeletnyújtás, valamint a tisztelgés a magyar nemzet kiemelkedő alakjai előtt.

A 19. század közepén nyílt köztemető a század végére Magyarország legrangosabb kegyeleti helyévé vált. Itt áll többek között Batthyány Lajos, Deák Ferenc és Kossuth Lajos mauzóleuma, de a temető nemzetünk nagyjainak emlékezete mellett az 1849 óta egymást váltó történelmi korszakok lenyomatát is őrzi.

Itt nyugszanak legnagyobb számban a magyar történelem és kultúra nagyjai, több mint másfél ezer védett sír található a temetőben. A síremlékek jelentős része művészettörténeti érték, híres építészek, szobrászok alkotása. A sírkertben külön parcellát kaptak a művészek, a jakobinusok, az 1848-as és 1956-os forradalmak hősei, és hatalmas mauzóleum emlékeztet a pártállami idők halottkultuszára is. A gazdag növény- és állatvilágáról is ismert, arborétumnak is beillő nagy temetőkert 56 hektáron terül el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!