Múzeumok éjszakája - Mintegy száz program Székesfehérváron

Kultúra, 2018.06.15

A család és a kultúra áll a múzeumok éjszakája programjai középpontjában Székesfehérváron, ahol több mint száz program várja az érdeklődőket június 23-án, szombaton.

Spányi Antal megyéspüspök a pénteki székesfehérvári programismertető sajtótájékoztatón kiemelte: tíz éve szervezi az egyházmegye a városi önkormányzattal és az intézményekkel közösen a múzeumok éjszakája programjait a városban. Tíz év alatt huszonöt szervezet vett részt a szervezésben és mintegy negyvenezer látogatónak szereztek kulturális élményeket.

Idén tizenhat szervezet összefogásával huszonhét helyszínen - köztük Pákozdon és Szabadbattyánban is - mintegy száz program várja az érdeklődőket. A programok hat éves kortól minimum kétszáz forintos adomány fejében vásárolható karszalaggal látogathatók, az ebből származó bevételt hátrányos helyzetű gyermekek székesfehérvári múzeumlátogatására fordítják. Spányi Antal elmondta: a tavalyi bevételből 15 településről több mint 840 hátrányos helyzetű gyermek juthatott el székesfehérvári múzeumokba.

Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere a város egyik legszélesebb összefogással rendezett és legszínvonalasabb rendezvényének nevezte a múzeumok éjszakája programjait. A Családok évéhez kapcsolódva kiemelte közülük a Hetedhét Játékmúzeumban a közelmúltban Réber László meseillusztrációiból készült kiállítást.

Idén is lesz veteránjármű-kiállítás a Városház téren, és az alpolgármester arról is beszélt: a programhelyszínek közt két retro Ikarus busz is közlekedik majd.

A múzeumok éjszakáján Székesfehérváron városszerte családi foglalkozások, koncertek és tárlatvezetések várják az érdeklődőket, a Nemzeti Emlékhely-Középkori Romkert egész napos rendezvényei a Családok éve jegyében a nagy magyar uralkodócsaládokra koncentrálnak.

Az Országzászló téri múzeumépületben a szakemberek a Ciszterci Gimnázium diákjaival szerveznek közösségi kiállítást, amelyen a tanulók alkotásai és az általuk készített installációk egész hétvégén láthatók lesznek. Az Új Magyar Képtárban a környezettudatos gondolkodás áll a középpontban, újrahasznosított anyagokból készülnek dizájntermékek iparművészek vezetésével.

Délután a pákozdi Katonai Emlékparkba is indulnak különjáratok, ahol a helyőrségi zenekar koncertjével, hagyományőrző tüzérek bemutatójával, valamint az isonzói csatáról szóló film vetítésével várják a családokat.

Látogatható lesz a szabadbattyáni Kula-torony is, ahol félóránkénti fáklyás tárlatvezetésen ismerkedhetnek a résztvevők a Batthyány család történetével.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!