Múzeumok éjszakája - Aba-Novák festményeiből nyílik kiállítás Székesfehérváron

Kultúra, 2017.06.16

Aba-Novák Vilmos festményeiből nyílik kiállítás Színek és színek megint címmel a székesfehérvári Csók István Képtárban június 24-én, a múzeumok éjszakáján.

A témában tartott pénteki sajtótájékoztatón Brájer Éva alpolgármester elmondta, hogy a tárlat megnyitását Aba-Novák Koronázó téri szobrának megkoszorúzása, majd körséta előzi meg, melynek keretében az érdeklődők a nemzeti emlékhelyen és a városházán is megtekinthetik a művész alkotásait.

Másik oldaláról lesz megismerhető a festő Gartner Petra és Izinger Katalin kurátorok jóvoltából, akik Aba-Novák Vilmos teljes életművéből válogattak - fűzte hozzá.

Az igen értékes, részben magángyűjteményekből származó alkotásokhoz kapcsolódóan mutatja be előadását este a Simorág TánCirkusz, de találkozhatnak az érdeklődők a művész dédunokájával, aki személyes hangú tárlatvezetést tart.

Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója bejelentette, hogy intézményük új tárlata is jövő szombaton nyílik meg. A Föld és ég között című kiállítás az imádság témakörét járja körül.

Az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a nagykiállítás saját műtárgyi anyagokon és videóinstallációkon keresztül járja körbe a témakört, mert minden hívő ember keresi - imáin keresztül - istent. A témához kapcsolódva előadássorozat is lesz a jövőben, ahol különböző szerzetesrendek tagjai beszélnek az ő imádkozási formáikról - tette hozzá.

Spányi Antal megyéspüspök közölte, hogy Székesfehérvár és környéke kulturális intézményei tizedik alkalommal csatlakoznak az országos akcióhoz. Idén 14 szervezet, 27 helyszínen közel 100 programmal várja a látogatókat - tette hozzá.

Idén is legalább 200 forintos adományért cserébe adnak a látogatóknak karszalagot, amellyel minden érintett intézmény ingyenesen látogatható. A befolyt pénzből ezúttal is hátrányos helyzetű gyerekek múzeumlátogatását támogatják.

A Szent István Király Múzeum kiállítóhelyei 14 órától éjfélig várják az érdeklődőket: a Rendház udvarán lesz emlékérme-verés, interaktív foglalkozás a római kori étkezési szokásokról, szakvezetés az állandó és az időszaki kiállításokon. A Deák Gyűjteményben késő esti előadás keretében nyitják meg Medgyessy Ferenc Kéjes képek tárlata című kiállítását, amely kizárólag felnőttnek ajánlott.

A Hetedhét Játékmúzeumban este tíztől a "Réber-egyperceseket", vagyis azokat az Örkény István-írásokat hallhatják az érdeklődők Váradi Eszter Sára és Tűzkő Sándor színészek előadásában, amelyeket Réber László illusztrált. A Fekete Sas Patikamúzeumban a Szabad Színház társulata bemutatja, milyenek a Patikusok pongyolában.

A nemzeti emlékhelyen nyolc órakor fáklyás vezetést tartanak. Tácon a Gorsiumban a Pompeji kiállítás napközben - előzetes regisztrációt követően - ingyenesen látogatható.

A Fejér Megyei Levéltár a 70-80-as évek köré szervezte programjait: előadást hallhatnak például a korszak könnyűzenei politikájáról, de lesz nosztalgia-játszóház és esti meseként diavetítés is, az éjszakát pedig a Blues Henger Band koncertje zárja. A városháza is kinyitja a kapuit, a Kovács Jenő Óramúzeumban a különleges szerkezetek mellett minden órában vetítéseket láthatnak az érdeklődők.

A Szabadművelődés Házában a Nemzetközi Faszobrász Szimpózium, a Rönkfeszt záróeseményei adják a program gerincét. A Bory-vár programjai a család témája köré szerveződnek: az érdeklődők bepillanthatnak a művészházaspár és családja által lakott lakásmúzeumba, ahol a leszármazottaknak köszönhetően megőrizték az eredeti enteriőrt. Lesz játékos családfa-kutatás, félóránként tárlatvezetések indulnak a dédunokákkal, sötétedés után pedig varázslatos fénybe öltözik a vár.

Dunaújvárosban, az Intercisa Múzeum-Kőtár a római korra fűzi fel programjait: lesznek római játékok, tárlatvezetés a római kori kőtárban és fürdőben, ókori piknik, előadás a mágiáról és a temetkezési szokásokról.

Móron a Lamberg-kastély Kulturális Központban az állandó és időszaki kiállítások mellett tűzzsonglőr bemutató és zenés programok várják az érdeklődőket. Gubás Gabi és az Éjszakai Nesz zenekar Szabad-e a tested? címmel ad koncertet, majd a Room Service - Bryan Adams Tribute Band muzsikál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!