Múzeumok éjszakája - Illat-kalandtúra, Árpád-kori minitemplom-átadás Békés megyében

Kultúra, 2017.06.21

Gyulán illat-kalandtúrára, Békéscsabán felnőtteknek szóló pajzán népmesékre, Orosházán tűzugrásra, Szarvason csillaglesre várják az érdeklődőket a múzeumok éjszakáján, június 24-én - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban népi viseletbemutató, Szent Iván-éji tűzugrás, lézershow, felnőtteknek szóló pajzán népmesemondás várja az érdeklődőket szombat este. Előadást tart a magyar népi paraszti szerelmi életről Vajda Mária néprajzkutató, valamint a közösségről és a táplálkozásról a néprajz és a régészet tükrében Nagy Balázs régész.

A gyulai múzeumokban több mint 30 programmal várják a látogatókat. Az Almásy-kastély kiemelt eseménye Lipovszky Csenge, Magyarország egyetlen illatesztétájának előadása lesz a 19. századi "Nemzeti Illatról", valamint a megelőző és a modern korok parfümjeinek, illatainak meghatározó stílusjegyeiről.

A várnál a török kor elevenedik meg, a várfalra kivetítik A Szigeterőd alapjai című filmet. A Kohán Képtárban Kohán, az ember és Kohán szerelmei címmel tematikus tárlatvezetést tartanak.

Rendhagyó módon a múzeumok éjszakáján a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság székháza is nyitva lesz a látogatók előtt, a Tájvízházban pedig Színterek címmel Kovács Emil Lajos szatmárnémeti festőművész kiállítása lesz látható.

A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete is kitárja a kolbászmúzeum kapuit szombat éjszaka, ahol a kolbászkóstolás mellett tárlatvezetéseket is szerveznek, valamint bemutatják a Béke sugárút című dokumentumfilmet, amely az egyik leghíresebb gyulai hentesmester, Stéberl András tragédiájáról szól.

Orosházán a Városi Képtárban nyitják meg 18 órakor a Luther Márton és Kálvin János emléke és munkássága előtt tisztelegő Reformáció 500 kiállítást. A Nagy Gyula Területi Múzeumban az Orosházi bélyeges téglák című tárlat nyílik meg, amely több helyi gyűjtő tégláin keresztül mutatja be az egykoron jelentős magyarországi és orosházi téglagyártás emlékeit.

Az elmúlt 9 hónapban Orosháza és 26 térségi település közel 2500 általános iskolás diákja készített saját kezűleg kis agyagtéglácskát, amelybe a gyerekek a monogramjukat is belevésték. A téglákból a múzeumok éjszakájára készül el egy Árpád-kori templom makettje, amelyet a történelmi egyházak képviselői fel is szentelnek. A múzeum udvarán 23 órakor kezdődik a hagyományos tűzugrás.

A szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumban az érdeklődők betekinthetnek a látogatók elől elzárt termekbe, csillaglesre mehetnek Szklenár Tamással, a szarvasi Csillagász Klub vezetőjével, és megtekinthetik a múzeum elmúlt 65 évének értékes tárgyaiból összeállított tárlatot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!