TV műsor

Nagyszabású kiállítást szentel Andy Warhol életművének a barcelonai CaixaForum

Kultúra, 2017.09.13

Nagyszabású kiállítást szentel Andy Warhol életművének a barcelonai CaixaForum múzeum; a csütörtöktől látható tárlat az amerikai művész több mint 350 alkotását vonultatja fel.

A "Warhol. A mechanikus művészet" címet viselő kiállításra több mint 30 különböző helyről, kulturális központokból, múzeumokból, gyűjtőktől kérték kölcsön a műveket, az együttműködők között van mások mellett a pittsburghi Andy Warhol Múzeum, a párizsi Pompidou Központ és a londoni Tate Múzeum is - mondta el José Lebrero kurátor a kiállítást beharangozó sajtótájékoztatón Barcelonában.

A látogatók ennek köszönhetően mintegy 40 év alkotói munkáját láthatják, köztük az ötvenes években készült első rajzokkal, és a Marilyn Monroe-ról vagy Mao Ce-tungról készült szitanyomat-sorozat világhírűvé vált darabjaival.

A képek mellett helyet kaptak szobrok, audiovizuális installációk, fotók, továbbá a tárlatot kiegészíti egy dokumentációs tér is, benne a kanadai Paul Maréchal gyűjteményével, aki számtalan közös munkát, lemezborítókat, plakátokat, hirdetéseket jegyez Warhollal együtt.

"Warhol a művészeten túlmutató, univerzális ikonná vált, ahogyan az Picassóval is történt" - fogalmazott José Lebrero.

A kiállítás december 31-ig látható Barcelonában, majd átkerül a madridi CaixaForum múzeumba, ahonnan a málagai Picasso Múzeumba viszik tovább.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!