NEB: Brenner János a kádári diktatúra első boldoggá avatott áldozata

Kultúra, 2017.11.12

Brenner János rábakethelyi káplán az 1956 utáni időszak első olyan magyar egyházi személye lesz, akit boldoggá avatnak, "a kádári diktatúra első boldoggá avatott áldozata" - mondta Soós Viktor Attila történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) tagja az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Úgy fogalmazott: a boldoggá avatás a magyar egyháznak is elégtétel a kommunizmus után. Hozzátette: a pártállami diktatúra 1956 után más papokat is "kiszemelt és eltett láb alól", olyanokat, akik a fiatalokkal foglalkoztak, közösségi életet teremtettek.

Brenner János két és fél éve volt pap, első állomáshelye volt a nyugati határszélen található Rábakethely, amely ma Szentgotthárd része - ismertette Soós Viktor Attila történész, hozzátéve: a fiatal káplánt meggyilkolásának éjszakáján azzal csalták el a plébániáról, hogy egy haldoklóhoz hívták.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy boldoggá avatják Brenner Jánost, az 1957 decemberében vértanúhalált szenvedett rábakethelyi káplánt. A fiatal papot 1957. december 15-én éjjel brutális kegyetlenséggel, 32 késszúrással gyilkolták meg, máig tisztázatlan körülmények között. A boldoggá avatási szertartás előreláthatóan jövő nyáron Szombathelyen lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!