Négyszáznál is több filmterv érkezett a Filmalap történelmi filmes pályázatára

Kultúra, 2018.09.26

Egy hónap alatt 404 játékfilmterv érkezett a Magyar Nemzeti Filmalap történelmi filmes programjára; a nyertes filmtervekről szakmai zsűri dönt október végén.

A történelmi témájú játékfilmtervekkel szeptember 15-ig lehetett jelentkezni. A pályázatok feldolgozása folyamatban van; a zsűritagok neveit a kiválasztott filmtervek kihirdetését követően hozzák nyilvánosságra - közölte az MTI-vel szerdán a Filmalap.

A jelentkezők között több ismert forgatókönyvíró és filmes mellett jelentős számban vannak szépírók, történészek és kezdő forgatókönyvírók is. A történelem szinte minden korszakából érkeztek filmtervek Attila, a hunok királyának korától kezdve a középkori magyar királyokon át egészen az 1956-os forradalomig. A leggyakoribb témák között volt a Rákóczi-szabadságharc, a Thököly-szabadságharc, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, valamint a világháborúk kora.

"Örömünkre szolgál, hogy a történelmi filmes felhívásunk megmozgatta mind a filmes szakmát, mind pedig a magyar történelemmel hivatásszerűen foglalkozó vagy a történelem iránt érdeklődő kezdőket is" - idézi a közlemény Havas Ágnest, a Filmalap vezérigazgatóját.

A Filmalap hangsúlyozta: legújabb kezdeményezésének célja azon filmtervek felfedezése és megvalósításuk támogatása, amelyek a nagyközönség számára befogadható módon idézik meg a magyar történelem eseményeit, sorsfordító pillanatait és alakjait.

A részvételnek nem volt feltétele a filmes képzettség vagy tapasztalat. A Filmalap olyanok jelentkezését is várta, akik tehetséget éreznek magukban egy olyan magyar történelmi vonatkozású történet létrehozására, amely a hazai és nemzetközi nézőket, a filmes piacot, valamint a fesztiválok közönségét is érdekelheti.

Az elbírálás során nem maga a hős vagy főszereplő személye, esetleg a történelmi esemény, korszak fontossága az egyedüli meghatározó szempont, hanem az is, hogy a filmterv hogyan dramatizálja témáját, mennyire képes érzelmileg követhető, világos célok, motivációk és dinamikusan épülő tétek mentén elmesélni a történetet. A zsűri azon filmterveket támogatja, amelyekben a sikeres megvalósítás lehetőségét látja - tájékoztatott a Filmalap.

A kiválasztott tervek alkotói egymillió forint összegű díjazásban részesülnek. A Filmalap a díjazott filmtervek alkotói számára forgatókönyv-fejlesztési célú pályázati kiírást fog közzétenni, így a forgatókönyvek megvalósítására támogatásból nyílhat lehetőség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!