Nem emel újabb szobrokat Szkopjéban a macedón kormány, mert sokba kerül

Kultúra, 2017.11.14

Leállítja a macedón kormány a Szkopje 2014 elnevezésű projektet, amelynek keretében a főváros eddig több mint 400 millió eurót (forint) költött szobrok felállítására, múzeumok és díszes épületek felújítására - jelentette be a macedón kulturális miniszter.

Robert Alagjozovszki tárcavezető a Vesti.mk macedón hírportál beszámolója szerint azt mondta: az előző kormány óriási összegeket költött a főváros felújítására, amellyel másra fordítható költségvetési eszközöket pazaroltak el, valamint teljesen átalakították Szkopje arculatát.

A 2008-ban indított projekt keretében szobrot állítottak Winston Churchill brit miniszterelnöknek, George Washington és Abraham Lincoln amerikai elnöknek, de a Szkopje közelében született I. Justinianus bizánci császárnak és Teréz anyának is.

A teljesen felújított főtér középpontjában pedig a makedón hódítónak, Nagy Sándornak emelhettek gigantikus szobrot, ám nemcsak a hadvezérnek, de az édesanyjának és édesapjának, II. Philipposznak is van emlékműve a Vardar folyó partján.

A főváros épületeinek is kijutott a felújításból: a régészeti múzeum neoklasszicista külsőt kapott, a külügyminisztériumnak templomszerű oszlopokat emeltek. A felújított épületek mindegyikére az antik-klasszicista, valamint a barokk stílus nyomta rá a bélyegét.

A felújításokkal valóban szebb lett a főváros, habár a projekt bírálói szerint a zenélő, fénylő szökőkutak, a hidacskák, a diadalív, az örökláng vagy a több helyen is felbukkanó oroszlánok már a giccs határát súrolják.

A projekt gazdái azonban nemcsak a városképet akarták javítani azzal, hogy telezsúfolták a fővárost a makedón és a hellén történelem legismertebb alakjaival és szimbólumaival. Szerintük a ma élő macedónok Nagy Sándor leszármazottai, míg a görögök szerint a macedón egy délszláv nép, semmi köze az ókori makedónokhoz.

Macedónia és Görögország között azóta folyik vita az ország nevéről, hogy az ország 1991-ben függetlenné vált Jugoszláviától.

Mivel Görögország északi tartományát, ahol jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják, a görögök úgy vélték, a macedónok területi követelésekkel állhatnának elő. Ezt megelőzendő tiltakoztak a hasonló névválasztás ellen, és mindeddig akadályozták a nyugat-balkáni ország euroatlanti integrációját.

Az ország így a nemzetközi dokumentumokban a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viseli, az alkotmányában is meghatározott nevében azonban nem szerepel a Jugoszláviára történő utalás.

Görögország korábban azt javasolta, hogy Macedónia nevébe kerüljön be az Új vagy a Felső előtag, ezt azonban Szkopje mindeddig elutasította.

A balközép irányultságú új kormány azonban hajlandó tárgyalni Athénnal a névvita rendezéséről. Az ókori görög történelmet előtérbe helyező szkopjei városrendezési projekt leállítása is a fennálló vita rendezését célozhatja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!