Nemzetközi kortárstánc fesztivált rendeznek Miskolcon

Kultúra, 2017.03.16

Nemzetközi kortárstánc fesztivált rendez a Miskolci Nemzeti Színház április 25. és 29. között, hasonló rendezvényre még nem volt példa Magyarországon - hangzott el a program beharangozó sajtótájékoztatóján csütörtökön Miskolcon.

Hagyományteremtő céllal először tartják meg a miskolci színházban a Horizont Nemzetközi Kortárs Fesztivált - mondta Béres Attila a teátrum igazgatója. Magyarországon számos balettfesztivált rendeznek, ám arra még nem volt példa, hogy egy időben öt ország táncosai mutatkozzanak be produkciójukkal - tette hozzá.

Miskolcon fellép a francia Company Soul Sity, a német Performing Group, a lengyel Moving Out, az olasz Compagnia TPO társulata, a magyar Feledy Projekt, a kecskeméti City Balett, a Trojka Színházi Társulás, és természetesen a Miskolci Balett is.

A tánc határokon átívelő közös nyelv a világ minden pontján, a kortárs mozdulatművészet pedig ma a legizgalmasabb műfaj, nem egy elvont, megfoghatatlan valami, hanem szórakoztató, érdekes és mindenki számára érthető színházi élmény - mondta az igazgató, aki szerint "jó időben, a legjobb helyen jött az ötlet egy új nemzetközi táncfesztivál indítására.

A direktor úgy fogalmazott: a Miskolci Balett szakmai munkája jó alap arra, hogy megfoganjon a városban egy ilyen típusú rendezvénysorozat.

Kozma Attila, a Miskolci Balett művészeti vezetője azt mondta: a fesztivál négy napja alatt minden korosztály, gyerekek, kamaszok, felnőttek megtalálják a számukra izgalmas előadást.

A legkisebbeknek egy nagyon látványos, technikai trükköket felvonultató interaktív mesét hoz az olasz együttes, a németországi balettosok a globalizáció kérdését feszegetik rengeteg humorral egy ifjúsági előadásban. A francia táncosok különleges, a kortárstánc, a street dance és a hip-hop elemeit elegyítő előadása minden korosztály számára élvezetes produkció.

A lengyel Anna Piotrowska egy szóló darabbal érkezik Miskolcra, amelyet kifejezetten erre a fesztiválra készít. A Miskolci Balett új bemutatóval készül, a Harlequinade - szenvelgők komédiája című táncjáték koreográfusa és rendezője Gergye Krisztián. A Kecskemét City Balett a Requiem című darabot állítja színre, a Feledi Project a Szálkák című előadással mutatkozik be, míg a Trojka Színházi Társulás művének címe: Dr.

A fesztiválprodukciók mellett szakmai programokkal is készül a színház. Anna Piotrowska a színház színművészeinknek fizikai színházi workshopot tart, amelyet színpadi munkájuk során is hasznosíthatnak majd. Április 25-én a Magyar Táncművészek Szövetségének kihelyezett ülése lesz Miskolcon, amelynek témája ez alkalommal a vidéki együttesek helyzete.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!