Nyolc magyar filmet láthat a közönség a palicsi filmfesztiválon

Kultúra, 2020.09.09

Nyolc magyar filmet láthat a közönség a szombaton kezdődő palicsi filmfesztiválon, a versenyprogramban Bagota Béla alkotása, a Valan - Az angyalok völgye is helyet kapott.

A skandináv filmeket idéző feszült és szívszorító lélektani krimiben egy kis erdélyi helységből származó rendőr szülővárosába visszatérve emberkereskedők után nyomoz és egy több mint húsz éves rejtélyre is fényt derít.

Az aktuális kérdésekkel foglalkozó Párhuzamok és ütközések című válogatásba került be Hartung Attila FOMO - Megosztod és uralkodsz című első nagyjátékfilmje, amely a Z generáció nyelvén mesél a közösségi média sötét oldaláról.

A magyar filmek válogatásának keretében hat filmet vetítenek. A fesztivál második napján adják Deák Kristóf Foglyok című lélektani drámáját. Az igaz történet alapján készült televíziós nagyjátékfilm feszültségét az adja, hogy az Államvédelmi Hatóság emberei egy egész családot és a szomszédokat ejtették foglyul a saját lakásukban napokra, senki nem tudta pontosan, hogy miért, és mit keresnek.

Gyöngyössy Bence A feltaláló című alkotása a Béres Csepp megalkotójáról szól. Az életrajzi dráma Béres József születésének 100. évfordulója előtt tiszteleg, és bemutatja a Béres Csepp születését, valamint Béres József hatalommal vívott, megalkuvást nem tűrő harcát. A szívbemarkoló és izgalmas történetet a fesztivál harmadik napján, a jövő hétfőn láthatja a közönség.

Nagy Zoltán Szép csendben című drámája egy ifjúsági zenekar kulisszái mögé enged bepillantást, az egyenlőtlen kapcsolatok látványa pedig nem hoz megnyugvást a nézőnek.

Orosz Dénes romantikus vígjátéka, a Seveled, valamint Szász Attila Apró mesék című mozija is bekerült az idei válogatásba. Előbbi a jelenben, utóbbi a második világháború után játszódó, csavaros szerelmi történet.

Tóth Barnabás Akik maradtak című mozija F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című műve alapján készült, a történetben 1948 Budapestjén találkozik egy magányos férfi és egy árván maradt kamaszlány, az egymásra találás pedig mindkettőjük életét megmenti és alapjaiban változtatja meg. A filmet a fesztivál utolsó napján, szeptember 18-án láthatják az érdeklődők.

Az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválját korábban a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, a helyzet javulása miatt viszont a szervezők úgy döntöttek, végül mégis megrendezik szeptember 12. és 18. között. A rendezvény életműdíját, az első szabadkai mozit létrehozó Aleksandar Lifkáról elnevezett elismerést az idén Enyedi Ildikó rendező kapja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!