Nyolc másodperc - A Studio5 formáció hangversenye a Szent István-bazilikában

Kultúra, 2017.10.18

Nyolc másodperc címmel a Studio5 formáció különleges, a Szent István-bazilika zenei adottságaira épülő hangversenyét hallhatja a közönség október 21-én - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

A hangversenyen elhangzó műveket, melyeket a Studio5 zeneszerzői írtak vegyeskarra, illetve orgonára, a Magyar Rádió Énekkara és Virágh András Gábor orgonaművész szólaltatják meg.

Varga Judit zeneszerző elmondta, hogy a hangverseny címe a bazilika gyönyörű visszhangjára utal, amely nyolc másodpercig tart. Mint hozzátette, a fiatal zeneszerzőkből álló formáció ezt a különleges teret és akusztikai adottságot kihasználva állította össze változatos műsorát, amelyben két, külön erre az alkalomra komponált mű is szerepel. A koncert különlegességének nevezte, hogy csak egyetlen egyszer hangzanak el a művek ebben a formációban a Szent István-bazilikában.

Solti Árpád zeneszerző arról beszélt, hogy a bazilika szakrális terében élet és halál kérdéseiről szeretnének együtt gondolkodni a közönséggel. A bazilikában elhangzó művéhez a texasi büntetés-végrehajtás halálraítéltjeinek utolsó szavait használta fel, melyekhez Jézus szavai társulnak.

Mint hozzátette, erre az alkalomra Varga Judit egy rekviemet komponált. Emellett a koncerten hallható majd Kutrik Bence In paradisum című darabja is, amely szintén a megbocsátásról szól, valamint Bella Máté Béke kórusműve is erre utal. A hangversenyen elhangzik még Virágh András Gábornak, a bazilika orgonistájának Seven Choralmeditations című orgonaműve is.

A hangversenyen Pad Zoltán vezényli a Magyar Rádió Énekkarát. A művek között pedig kis betétek hangzanak el Szentpáli Roland tubaművész tolmácsolásában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!