Ökrös Oszkár Kossuth-díjas cimbalomművészt az Emmi saját halottjának tekinti

Kultúra, 2018.01.16

Saját halottjának tekinti az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Ökrös Oszkár Kossuth-díjas cimbalomművészt - közölte az Emmi kultúráért felelős államtitkársága kedden az MTI-vel.

"Ökrös Oszkár életművében a klasszikus és cigányzenei hagyományok ápolását és népszerűsítését, ezzel a magyar kultúra hazai és nemzetközi hírnevének öregbítését szolgálta. Magyar cigányzenészként, a 100 Tagú Cigányzenekar tagjaként és szólistaként tehetsége legjavát adta a közönségnek Budapesttől II. Erzsébet királyné udvarán át egészen Hollywoodig" - írták a hétfőn elhunyt művészt méltatva.

Ökrös Oszkár 1957-ben született Szolnokon zenész családban. Hatévesen kezdett cimbalmozni. Két évvel később megnyerte a Magyar Televízió népzenei versenyét. Ezt követően korengedménnyel kezdhette meg konzervatóriumi tanulmányait. A Zeneakadémián Gerencsér Ferenc tanítványa volt.

A klasszikus és cigányzenei hagyományok ápolását és népszerűsítését szolgáló előadóművészi pályája során a legnagyobb hazai népi együttesekkel, a leghíresebb prímásokkal lépett fel, de olyan világhírű előadókkal is, mint Josephine Baker vagy Tom Jones.

Tizenöt éves kora óta a Magyar Rádió és a Magyar Televízió szólistája. Két önálló albuma jelent, az egyik 1990-ben A cimbalom varázslója, a második 2002-ben A cimbalom Paganinije címmel.

A 100 Tagú Cigányzenekar szólamvezető szólistája volt több mint 30 éven át.

Munkásságát 1995-ben Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel, 2001-ben Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel, 2013-ban a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével, 2015-ben Kossuth-díjjal ismerték el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!