Oláh János-emlékest Budapesten

Kultúra, 2017.11.23

Oláh János (1942-2016) költő, író és kiadóvezető emlékére rendeznek estet pénteken a Magyar Napló Könyvesboltban, Budapesten - közölték a szervezők az MTI-vel.

A rendezvényen Jánosi Zoltán irodalomtörténész ad elő Oláh János munkásságáról és Csókold meg a csizmám! című posztumusz kötetéről, Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter pedig a szerző erre az alkalomra megzenésített versét adják elő. Oláh János fia, Lackfi János Halotti nyelvlecke című emlékversét olvassa fel a közönségnek, amely Lukács Sándor színművész előadásában hallhat részleteket a Csókold meg a csizmám! mellett Bíró Gergely A ladik és Jókai Anna Átvilágítás című művéből.

Az esten adják át Az év legsikeresebb szerzője 2017 díjakat. A két évvel ezelőtt Oláh János által életre hívott díjjal három kiadó - a Magyar Napló, az Orpheusz és a Széphalom Könyvműhely - a legmagasabb eladott példányszámmal büszkélkedhető, valamint a műveik megismertetésében bemutatókkal, felolvasókörutakkal aktív szerepet vállaló szerzőiket ismeri el.

A Széphalom Könyvműhely díjazottja 2017-ben az Átvilágítás című önéletírásáért Jókai Anna, az elismerést a júniusban elhunyt írónő örökösei veszik át. Az Orpheusz Kiadó idei díját Nagy Zsuka költőnőnek ítélte küllők, sávok című kötetéért. A Magyar Napló díjazottja Rosonczy-Kovács Mihály Felsütött a Nap az égre című rendhagyó daloskönyvéért, amely a Kárpát-medence kilenc tájegységének mintegy százötven népdalát mutatja be.

Vetítés is színesíti az est programját, a résztvevők részletet láthatnak Csontos János Együtt és külön - húsz év múlva című filmjéből, valamint bemutatják az Irodalmi Magazin legújabb lapszámát is - derül ki az emlékest meghívójából.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!