Olasz és magyar képzőművészek munkáiból nyílt kiállítás a Pesti Vigadóban

Kultúra, 2017.08.09

Olasz és magyar képzőművészek alkotásaiból nyílt kiállítás A művészet rétegződései címmel szerdán a Pesti Vigadóban.

A tárlat egy 2015-ös genovai magyar bemutatkozás "viszonzása". Az akkori kiállítás a genovai Art Commission egyesület rendezésében A művészet égtájai: Magyarország-Olaszország címmel nyílt meg a Dózse-palotában.

A kiállító olasz művészek túlnyomó része a két évvel ezelőtti tárlaton is részt vett, míg a magyarok közül csak néhányan állítottak ki a liguriai tárlaton - idézte fel Sulyok Miklós művészettörténész, a budapesti tárlat szerdai megnyitóján

"Az itt látható válogatás különleges szelete a magyar művészetnek, melyet az egyik legnagyobb magyar képzőművész-szövetség és annak elnöke, Simonffy Márta hasított ki a magyar képzőművészet korpuszából" - emelte ki.

Sulyok Miklós kifejtette, hogy a kiállított festményeken, kisplasztikákon és installációkon jelentős szerepet kap az idő és a digitális képalkotás, valamint az elmúlás témája is.

"Az olasz kiállítási anyag, amelyet Virginia Monteverde hozott létre, egy olyan képi világot alkot, amelyben a retinális művészet és a poszt-Duchamp-i irányzat interakcióba lép, csakúgy, mint a hagyomány és a legfejlettebb digitális technológia, a formális pillanat és a tartalomközpontúság" - emelte ki Viana Conti műkritikus.

Mint mondta, a szemlélőt lenyűgözheti a multimédiás ingerözön, és megértheti, miért kell ellenállnia többek közt a szexizmusnak, a diszkriminációnak és a sztereotípiáknak.

A Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége közös tárlatát október 8-ig láthatja a közönség a Pesti Vigadó épületében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!