Opera, balett, színház és komolyzene az Uránia karácsonyi műsorán

Kultúra, 2014.12.20

Komolyzenei koncerteket, opera-, balett- és színházi előadásokat vetít az Uránia Nemzeti Filmszínház az ünnepek alatt - áll az MTI-hez eljutatott közleményben.

Az ünnepi válogatás első darabja a moszkvai Bolsoj Balett pazar díszletekkel színpadra vitt Diótörő előadása, amelyet vasárnap közvetít élőben az Uránia. Csajkovszkij karácsonyi mesebalettjét december 26-án az érdeklődők a szentpétervári Mariinszkij Színház előadásában is megtekinthetik felvételről. A balettkínálatot a ritkán játszott A bajadér című mű színesíti, amelyet december 29-én tűz műsorra az Uránia. Ludwig Minkus darabját szintén a Mariinszkij Színház balettegyüttese adja elő.

A színházat kedvelők december 27-én a londoni Globe Színház előadásában nézhetik meg Shakespeare Szentivánéji álom című remekművét, amely a világhírű drámaíró születésének 450. évfordulójára megrendezett emlékévet zárja.

December 28-án az Uránia a Három tenor 1990-es római koncertjét tűzi műsorára, ahol Luciano Pavarotti, Plácido Domingo és José Carreras Zubin Mehta vezényletében az operairodalom legismertebb áriáit adta elő.

Két nappal később, december 30-án Anna Netrebko és Dmitrij Hvorosztovszkij világhírű operaénekesek a moszkvai Vörös téren megrendezett nagyszabású gálakoncertje lesz látható. December 31-án Mozart Varázsfuvoláját a New York-i Metropolitan Opera 2006-os előadásban lehet megtekinteni, az Éj királynőjének szerepében Miklósa Erika látható.

Az óév utolsó napján az Uránia élő adásban vetíti a Berlini Filharmonikusok újévi gálakoncertjét, Rameau, Kodály és Dvorák válogatott művei Simon Rattle vezényletében csendülnek fel. A több mint másfél órás koncert vendége a világhírű zongoraművész, Menahem Pressler lesz, aki Mozart A-dúr zongoraversenyét (K. 488) adja elő.

A képzőművészetek iránt érdeklődőknek az Uránia december 18-tól naponta többször is levetíti a Vatikáni Múzeum gazdag gyűjteményéről készült látványos, háromdimenziós ismeretterjesztő mozifilmet.

Az előadásokról részletesebb információ a www.urania-nf.hu honlapon olvasható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!