Párkányi Raab Péter életmű-kiállítása Székesfehérváron

Kultúra, 2017.12.13

Párkányi Raab Péter szobrász- és fotóművész eddigi életművét összefoglaló tárlat nyílik csütörtökön a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában: a HANYATtLÓ-SZÁRNYALÓ című kiállításon a művész szobrait, fotóit és grafikáit láthatja a közönség  március 11-ig.

Párkányi Raab Péter az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a kiállítás ötlete három évvel ezelőtt fogalmazódott meg, mert az ötvenedik életéve alkalmasnak tűnt a visszatekintésre, az összegzésre és a jövő útjának kijelölésére.

A tárlat három műfajt (szobrászat, grafika, fotó) vonultat fel, s ezek kapcsolatát mutatja be. Ahogy a művész fogalmazott: "grafikusból lettem szobrász, a fényképezőgép pedig mindig nálam van".

Párkányi Raab Péter beszélt a címadó alkotásokról is, melyek egyike egy négyméteres, háton fekvő lovat ábrázoló bronzszobor, a HANYATtLÓ, míg a másik egy óriási grafika, a SZÁRNYALÓ. Hozzátette: a szobor a 90-es évek közepén készült, s az akkori lelki állapotát tükrözi, míg a grafika egyfajta feloldozás, utalás a magyar nemzet sorsára.

A művész a kiállítás helyszínével kapcsolatban megjegyezte: eredetileg a Műcsarnokban szerette volna megcsinálni a tárlatot, de ott nem várták tárt karokkal ellentétben Székesfehérvárral, ahol példátlan fogadókészséget tapasztalt.

Az idén ötvenéves Párkányi Raab Péter munkásságával az év első felében a Somogyi Győzővel közös A Döntés című kiállításon találkozhatott már a közönség Székesfehérváron. A Csók István Képtár kiállítóterében ezúttal 16 szobrot, 12 grafikát, amelyek döntően a szobrászati munkákhoz készült virtuóz ceruzarajzok és 22 nagyméretű fotót láthatnak.

A kiállítás három tematikus egységre tagolódik: a földszinten a korábbi évek munkásságát jellemző művek, az úgynevezett élethajók jelennek meg, a második, szakrális térben a hét főbűn és a hét erény, illetve a rózsafüzér által szimbolizált krisztusi út jelenik meg az alkotásokban, míg a harmadik egységben a teremtés misztériumát járja körbe a művész. Utóbbiak között lesznek legújabb művei, két mozgó, zenélő szobor, amelyek eddig sehol másutt nem volt láthatók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!