Pataki Éva Nőkből is megárt. című darabja a Bethlen Téri Színházban

Kultúra, 2017.02.03

Pataki Éva Nőkből is megárt. című darabját mutatja be pénteken a Bethlen Téri Színház. A darabbeli anyát és lányát egy igazi anya-lánya kettős, Tordai Teri és Horváth Lili alakítja.

A két színésznő kétszer is játszott már együtt színpadon, de anya-lánya szerepben most először láthatja őket a közönség - derül ki a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményéből.

Mint írják, Pataki Éva Nőből is megárt a nagymama című, több kiadást is megért regényéből Tordai Teri kérésére írt darabot, amelyben érzékenységgel és humorral boncolgatja a családi kapcsolatok rejtelmeit.

Az ötletet a Bethlen Téri Színház karolta fel, és a művésznők kérésére beemelték a Találkozások elnevezésű programba, lehetőséget adva ezzel egy pályakezdő rendezőnek, hogy ősbemutatóként színpadra állítsa a darabot. A Bethlen Téri Színház és a Manna két éve indított tehetséggondozó programjában fiatal rendezők mutathatnak be kétszereplős darabokat, maguk mellé egy tapasztalt rendezőt választva mentornak. A Nőkből is megárt. a Találkozások-sorozat negyedik bemutatója, rendezője, Cseh Judit Mészáros Márta filmrendezőt kérte fel mentornak.

Cseh Judit a Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után a Vígszínházhoz került, ahol több évig játszott a társulat tagjaként. Pár éve szabadúszóként dolgozik, és rendezőként is kipróbálta magát. A színésznő az Orlai Produkció előadásaiban látható színpadon, de ebben az évadban inkább rendez.

A Nőkből is megárt. című előadás színpadra állításában Cseh Judit számára a legnagyobb öröm az alkotók személye. "Tordai Terivel és Horváth Lilivel igazi boldogság együtt dolgozni, és hogy ebben Mészáros Márta és Pataki Éva is segít, az külön megtiszteltetés" - idézik a közleményben a rendezőt, aki hozzátette: számára a találkozások fontosak ebben a darabban. "A szöveg nagyon mai, rólunk szól, hogy most 2017-ben hogyan éljük meg a változásokat a családon belüli szerepkörökben."

A Nőkből is megárt. című előadásban egy családi történetet ismerünk meg az anya szemszögéből, aki egyszer csak arra ébred, hogy a társadalom szemében megöregedett, de belül egyáltalán nem így érzi. A főhős történeteiből megtudható, hogy legjobb, ha ki merjük mondani, ha valami már elmúlt, és nem félünk találkozni új helyzetekkel. A darabban Horváth Lili több szerepben is feltűnik, ő játssza a főszereplő lányán kívül a pszichológusát és a szeretője feleségét is.

Az anyát alakító Tordai Teri az Újszínház társulatának tagja, de játszott A Szkalla lányok című, Örkény Macskajátékából készült Manna-produkcióban is, amelyben Béres Ilonával szerepelt együtt.

Hováth Lili, Tordai Teri lánya szabadúszó, ebben az évadban a Játékszínben találkozhatnak vele a nézők. A színésznő több éve foglalkozik tanítással Földessy Margit drámastúdiójában.

A Nőkből is megárt. című darab díszletét Fekete Györgyi, a jelmezeket Horváth Kata tervezte, a zenei világot Igaz Balázs teremtette meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!