Peace on Earth! - Várnai Gyula velencei kiállítása a Ludwig Múzeumban

Kultúra, 2017.12.08

A budapesti Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban is bemutatják szombattól Várnai Gyula képzőművész és Petrányi Zsolt kurátor Peace on Earth! (Békét a világnak!) című projektjét, amely november végéig az 57. Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjában volt látható.

Peace on Earth! - Várnai Gyula velencei kiállítása a Ludwig Múzeumban Az idén rekordszámú, 615 ezer látogatót fogadó velencei biennále májusban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt; a seregszemle kiállításait - köztük a magyar pavilon projektjét - november 26-ig tekinthette meg a közönség - közölte az MTI-vel pénteken a Ludwig Múzeum.

"A magyar kiállítás fogadtatása nagyon jó volt: mind a szakmai, mind a nagyközönség jól rezonált Várnai installációjának felvetéseire, az utópiák szükségességének kérdéskörére" - idézte a közlemény Fabényi Julia nemzeti biztost, a kiállítást szervező Ludwig Múzeum igazgatóját.

A Lumú vezetője kiemelte: "az idei biennále igen mozgalmas és eredményes volt számunkra. A nemzeti pavilon kiállítása mellett két külön programhoz is csatlakoztunk: az Artist's Practice programban Várnai Gyula és Hajas Tibor alkotói praxisáról filmet készítettünk, melyet a biennálén is bemutattak, és részt vettünk az Unpacking My Library programban is. Ennek elkészült a bővített magyar változata, a Magyar Pavilon (1986-2017) virtuális könyvtára is, mely a Ludwig Múzeum könyvtára üvegfalán és honlapján böngészhető".

Várnai kiállítása több installáció mentén idézi meg a múlt futurológiai elképzeléseit és utópiáit; forrásai talált tárgyi és képi elemek, amelyeket új összefüggésekbe helyez. A hatvanas évek jövővízióira reflektál, szembesít azok megvalósulatlanságával, a jövő kiszámíthatatlanságával. Pozitív üzenetet sugall: a mai pesszimista verziók helyett van esélyünk, hogy az elkövetkező évtizedek meglepetésszerű fordulatoknak köszönhetően másként alakuljanak, mint ahogy azt ma gondolhatjuk - emlékeztet a kiállítás ajánlója.

A tárlat nyitóeleme az évtizedekig Dunaújváros legmagasabb épületén magasodó, angolra fordított PEACE ON EARTH! neonfelirat, melyet a projekt keretében újragyártottak, de az installáció része az 1960-1970-es évek mintegy nyolcezer kitűzőjéből épült szivárványinstalláció is, amely a napokban meghívást kapott a 2019. évi Ostrale Biennáléra, Drezdába.

Várnai Gyula egy 1970-es Stanislaw Lem-interjút is újravágott úgy, hogy a lengyel író a jelenből feltett kérdésekre válaszol; ez a munka a művész adományaként a Ludwig Múzeum gyűjteményébe került.

Az E-Wars című nyomat bonyolult kortárs összefüggésbe helyezi a világbéke kérdését: Várnai Gyula a Google információgyűjtő algoritmusát vetítette ki egy mai háborús felvételre, míg a másik képsoron a Mindent tudni akarok! című szovjet ismeretterjesztő sorozat főcíme fordul vissza önmagába.

A Láthatatlan városok című videoinstalláció városképét ötvenéves sci-fi illusztrációkból állította össze a művész, az 5 perc című videomunka mellé pedig az egykori dunaújvárosi óriáskerék egyik kocsijának replikája került.

Várnai Gyula kiállítását a magyar közönség 2018. január 14-ig tekintheti meg a Ludwig Múzeumban. A művész és kurátor 2018. január 6-án a látogatókat rendhagyó tárlatvezetéssel várja, melyen elhangzik majd Várnai Gyulának erre az alkalomra készült akusztikus alkotása is - közölte a Ludwig Múzeum.
(MTI)

Galériánk

Peace on Earth! - Várnai Gyula velencei kiállítása a Ludwig Múzeumban Peace on Earth! - Várnai Gyula velencei kiállítása a Ludwig Múzeumban
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!