Prokopp Mária: a kultúra megőrzése miatt fontos a haza védelme

Kultúra, 2017.04.25

A kultúra megőrzése miatt is fontos a haza védelme - jelentette ki Prokopp Mária művészettörténész Brüsszelben a Balassi Intézet és a Magyar Nemzeti Közösségek Európai Érdekképviseleti Irodája (HUNINEU) közös rendezvényén kedden.

Prokopp Mária a Gótikus szárnyas oltárok a Szepességből című könyv bemutatóján hangsúlyozta, az album segít tudatosítani az olvasóban az egykori - európai szinten is egyedülálló - központosított magyar államformát, amely biztosította az egységes magyar kultúra létrejöttét.

Elmondta, hogy egy gyakran 15 évig készült szárnyas oltár a keresztény hagyomány bemutatása mellett megjelenítette és ezáltal megőrizte a készítés helyének, és Magyarországnak a történelmét, legfontosabb eseményeit.

A középkori magyar gótikus és reneszánsz templomi emlékek rokonságot mutatnak több nyugat-európai, mások mellett Brüsszelben is található templom üvegablakaival és falfestményeivel, amely annak bizonyítéka, hogy a magyar kultúra szerves része, fontos láncszeme az európai kultúrának - emelte ki a művészettörténész.

Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) európai parlamenti képviselője hangsúlyozta, hogy a Jankovics Marcell művelődéstörténész, rajzfilmrendező és Prokopp Mária közreműködésével létrejött kötet lenyomata Magyarország egyik fontos történelmi korszakának.

A politikus elmondta, hogy Lőcsén, a Szent Jakab templomban van a világ legnagyobb fából faragott oltára. A gótikus szárnyas oltár értékét az is mutatja, hogy amikor a csehszlovák időkben meg akarta vásárolni a londoni British Museum, a különlegesen nagy összegű ajánlat ellenére sem az egyház, sem az ország vezetése nem járult hozzá a műkincs eladásához.

A történet azt bizonyítja, hogy a jelenlegi Szlovákia területén található szepességi városok szinte mindegyike felbecsülhetetlen kincseket őriz - tette hozzá.

Pappné Farkas Klára, az Alapítvány a Magyar Nemzeti Közösségek Európai Érdekképviseletéért igazgatóságának elnöke, mint a program társszervezője hangsúlyozta, a kötet által képviselt értékek segítenek közelebb hozni és megérteni a kisebbségi problémákat, a határon túli magyar kisebbségekért folytatott törekvéseket Brüsszelben, az Európai Unió központjában is.

Méry Gábor fotóművész, a kötet kiadója a bemutató alkalmával elmondta, a szepességi gótikus szárnyas oltárok a legértékesebb lenyomatai a középkori Magyarországnak. Mivel Magyarországon a mai napig nagyon keveset tudnak a Felvidékről, a felvidéki kulturális emlékekről, a kötet hozzájárul ahhoz, hogy szélesebb körben is ismertté váljon a Szepesség hegyeinek arany és ezüstkincséből meggazdagodott felvidéki bányavárosok és általuk Magyarország történelme.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!