Rangos német irodalmi díjjal tüntetik ki Földényi F. Lászlót

Kultúra, 2019.12.05

Földényi F. László kapja jövőre a Lipcsei Könyvdíj az Európai Megértésért nevű elismerést, a német nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi díját - közölte csütörtökön a lipcsei önkormányzat.

A Széchenyi-díjas esztéta, irodalomtörténész, műkritikus és műfordító A melankólia dicsérete című kötetéért kapja az elismerést.

A németül Doma Ákos fordításában idén tavasszal megjelent könyvben a szerző "csodálatosan ellentmondásos módon termékeny szellemi állapotként, mélyen életigenlő hozzáállásként" mutatja be a melankóliát.

Kötete "ritka érdekes, gazdag" munka, amelyben odaadást, figyelmet és "alkotó részvételt" igénylő "folytonos rejtélyként" mutatkozik meg a világ - áll a zsűri indoklásában.

A díjat a lipcsei nemzetközi könyvvásár előestéjén, 2020. március 11-én adják át, a szerzőt Adam Soboczynski publicista, a Die Zeit című hetilap tárcarovatának vezetője méltatja.

Az 1994-ben alapított díjjal az európaiak egymás iránti megértéséért végzett irodalmi munkát ismerik el, többnyire közép-európai szerzőknek ítélik oda. Földényi F. László a negyedik magyarként kapja meg, Nádas Péter, Kertész Imre és Dalos György után.

A 20 ezer euróval (6,7 millió forint) járó díjjal idén Masha Gessen orosz-amerikai újságírót, írót tüntették ki az orosz társadalom jelenéről és közelmúltjáról szóló, Die Zukunft ist Geschichte - Wie Russland die Freiheit gewannund wieder verlor (A jövő történelem - Így nyerte el, és veszítette el ismét a szabadságot Oroszország) című munkájáért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!