Raszkolnyikov találkozása a krokodillal címmel készült dokumentumfilm

Kultúra, 2017.11.24

Elkészült a magyar változata a Raszkolnyikov találkozása a krokodillal című dokumentumfilmnek, amely a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház és a budapesti Nemzeti Színház együttműködését mutatja be.

A két színház már meglévő kapcsolata 2016-ban új fejezethez érkezett, az intézmények vezetői - Valerij Fokin és Vidnyánszky Attila - arra az elhatározásra jutottak, hogy csaknem egy időben rendezést vállaltak egymás társulatában a következő évben - olvasható a budapesti Nemzeti Színház MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Mint írják, mindkét rendező egy-egy Dosztojevszkij-prózát állított színpadra. Valerij Fokin egy fiatalkori, alig ismert, "fantasztikus", befejezetlen novellát, A krokodilust, Vidnyánszky Attila pedig a szerző egyik legismertebb, leginspiratívabb művét, a Bűn és bűnhődés című nagyregényt.

A dokumentumfilm bepillantást enged a párhuzamos próbafolyamatokba Szentpéterváron és Budapesten, megszólaltatja az előadások alkotóit és felvázolja az alapművek legfontosabb gondolatait. Bemutatja a Bűn és bűnhődés "eredeti" helyszíneit is, amelyek a mű megjelenése óta Szentpétervár városi legendáriumának kiemelt jelentőségű tájékozódási pontjai, és emléket állít Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkijnek, aki mind a mai napig a világirodalom egyik legnagyobb hatású írója.

A két megvalósult párhuzamos rendezésről, a Bűn és bűnhődés és A krokodilus című előadás megvalósulásáról - Budapesten és Szentpétervárott - orosz és magyar nyelvű, a közönség és a színházszakma számára egyaránt különleges dokumentumfilm készült - áll a közleményben.

Mint írják, a film orosz nyelvű változatát sikerrel, jó szakmai visszajelzésekkel mutatták be a VI. Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórumon. A bemutatón Mispál Attila rendező és Jantyik Csaba producer is jelen volt. A dokumentumfilm operatőre Czigány Gergely, a vágó Szirti Anina, a hangmérnök Szalay Tamás volt, gyártója a Híd Média.

A krokodilus című előadás - a VI. Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum keretében - teltház előtt vendégszerepelt az Alekszandrinszkij Színház nagyszínpadán. Dosztojevszkíj befejezetlen novelláját a szentpétervári színház vezetője, Valerij Fokin alkalmazta színpadra a Nemzeti Színház 2016/17-es évadában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!