Régiségeket adott vissza Zelnik István Kambodzsának

Kultúra, 2017.04.28

Egy kincseskamrányi "felbecsülhetetlen" értékű ősi műtárgyat adott vissza Kambodzsának Zelnik István magyar műgyűjtő - jelentette internetes oldalán a Cambodia Daily kambodzsai lap.

A visszaadott régiségek között arany karperecek, arany és bronz falevelek, ezüsttálak vannak, és egy ezüst éjjeli edény is - írta a hírportál a kambodzsai kulturális minisztérium örökségvédelmi igazgatóját, Prak Sonnarát idézve.

Zelnik István önszántából adta át a tárgyakat a Kambodzsai Nemzeti Múzeumnak, mert tisztában van kulturális értékükkel - mondta Prak Sonnara. Az igazgató szerint a budapesti Délkelet-ázsiai Aranymúzeum alapítója különböző helyekről vásárolta a műkincseket, de egyéb részleteket nem osztott meg a kambodzsai féllel.

Az illetékes azt mondta, nem tudják, hogy mennyire régiek és mely templomokból származnak a visszakapott műkincsek, azok eredetét szakértők bevonásával kísérlik meg tisztázni.

Park Sonnara azt mondta, nem tudja megbecsülni a visszakerült régiségek pénzbeli értékét. "Felbecsülhetetlen kulturális örökségről van szó" - hangsúlyozta.

A nyolcvan műtárgy ünnepélyes átadására a hét elején került sor Phnompenben Phoeung Sakona kulturális miniszter jelenlétében.

Egy héten belül másodszor kapott vissza Kambodzsa külföldre került műkincseket. A múlt héten, pénteken a Jonathan Tucker Antonia Tozer Asian Art brit galéria szolgáltatott vissza Londonban 10 Angkor-korabeli aranyékszert.
https://www.cambodiadaily.com/news/collection-of-priceless-artifacts-given-to-national-museum-128549/
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!