Ricardo Darín kapja idén a San Sebastián-i Filmfesztivál életműdíját

Kultúra, 2017.06.21

Ricardo Darín argentin színész veheti át ebben az évben a Donostia-díjat a 65. San Sebastián-i Filmfesztiválon szeptemberben - jelentették be szerdán közleményben a szervezők.

A kitüntetéssel el akarják ismerni a dél-amerikai és a nemzetközi filmművészet egyik legnevesebb színészének tartott 60 éves művész eddigi pályafutását - olvasható az indoklásban.

Ricardo Darínt a magyar közönség a Szemekbe zárt titkok című Oscar-díjas alkotásból, valamint az Oscarra jelölt Eszeveszett mesék című filmből ismerheti. Dél-Amerikában és Spanyolországban azonban régóta befutott művésznek számít, akinek munkásságát eddig is számtalan díjjal jutalmazták.

2015-ben San Sebastiánban megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Ezüst Kagyló-díjat a Truman című filmben nyújtott alakításáért.

Darín gyerekként kezdte pályafutását. Ötéves korától televíziós sorozatokban játszott szülőhazájában, 22 évesen kezdett mozifilmekben szerepelni.

A nemzetközi ismertséget és szerepeket a magyar mozikban is vetített, Fabián Bielinsky által rendezett Kilenc királynő című argentin thriller hozta meg számára.

Legújabb munkáját, az argentin Santiago Mitre rendezésében készült La cordillera (Hegylánc) című filmet is bemutatják San Sebastiánban a szeptember 22. és 30. között zajló fesztiválon.

A filmes seregszemle, a cannes-i, velencei és berlini fesztivállal együtt Európa legjelentősebb nemzetközi filmfesztiváljai közé tartozik.

A 30 éve alapított Donostia-díjat tavaly két amerikai színész, Sigourney Weaver és Ethan Hawke vehette át. Korábban olyan sztárokat jutalmaztak vele, mint például Emily Watson, Denzel Washington, Al Pacino és Robert De Niro.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!